Goed bewaard

Witkopeend Foto Natuurhistorisch Museum Rotterdam Natuurmuseum Rotterdam

Er zwerft al een paar weken een witkopeend (Oxyura leucocephala) door Zuid-Holland. Dat is bijzonder, want de soort hoort eigenlijk thuis in Spanje, Tunesië, op de Balkan, in Turkije en Centraal-Azië. Sinds 1800 waren er vijftien in Nederland gezien. Nummer 16 is een wijfje met een wat saai beigebruin verenkleed, zonder de witte kop en de grotesk gezwollen blauwe snavel waarmee het mannetje is uitgerust. Niettemin trekt de vreemde eend flink wat bekijks. Via waarneming.nl en zelfs twitter (@witkopeend) is haar spoor van dag tot dag te volgen. De dwaalgast werd ontdekt op de Dobbeplas bij Nootdorp. Na drie dagen verscheen ze op de Zevenhuizerplas bij Rotterdam, om vervolgens nabij Leidschendam via de Meeslouwerplas op de vogelplas Starrevaart haar (voorlopige) eindstation te bereiken.

Curieus is het feit dat de eerste Nederlandse witkopeend werd opgemerkt op steenworpafstand van de Zevenhuizerplas. Dat was in maart 1851 op het vermaarde Schollevaarseiland in de Wollefoppenpolder. Zoals toen gebruikelijk werd de zeldzaamheid zonder pardon geschoten. Ze staat nog steeds op een eikenhouten plankje in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

    • Kees Moeliker