Een rode boom met gevoel voor humor

Altijd in pak, een zachte g en een ontspannen, olijk gezicht – in vele opzichten lijkt Emile Roemer het tegenovergestelde van voormalig SP-leider Agnes Kant.

Emile Roemer, gisteren bij zijn perspresentatie. Foto Roel Rozenburg Den Haag : 5 maart 2010 SP-fractievoorzitter Emile Roemer. foto © Roel Rozenburg

Een heuse afvaardiging SP’ers van de afdeling Boxmeer reisde gistermiddag spontaan naar Den Haag om hun Emile op het schild te kunnen hijsen. De nieuwe fractievoorzitter van de SP mag een relatief onbekend Kamerlid zijn, lokaal geniet Emile Roemer veel steun.

Hij werd deze week tweemaal gekozen: niet alleen als voorzitter van de Tweede Kamerfractie van de SP, hij kwam ook als lijstduwer met voorkeursstemmen opnieuw in de gemeenteraad Boxmeer. Dat moest hij afzeggen. „Onze Emile”, noemen ze hem daar. Hij maakte de partij groot in de Brabantse gemeente. Dertig jaar geleden werd hij er afdelingsvoorzitter. Hij zat acht jaar in de raad en was er wethouder in een college met de VVD.

Agnes Kant kon moeilijk uit de schaduw treden van oud-partijleider Jan Marijnissen. Hoe denkt Roemer dat beter te kunnen? „Ik ben breder, ik ben groter, ik ben forser”, antwoordde de opvolger van Kant gisteravond op een persconferentie.

Roemer heeft inderdaad het postuur van een man waar je niet omheen kan. „Een rode boom”, noemt fractiegenoot Ronald van Raak hem. Altijd in pak, een zachte g en een ontspannen, olijk gezicht – in vele opzichten het tegenovergestelde van Agnes Kant.

Roemer houdt van grappen. Op de jaarlijkse personeelsdagen van de SP is hij een vast fuifnummer als ‘geheim agent’. Hij draagt een donkere bril, kleedt zich helemaal in het zwart en houdt dan een conference als „Mijnheer Spijt” die collega’s confronteert met persoonlijke vragen. Daarmee krijgt hij de zaal plat, zegt een partijgenoot.

Kant kwam geregeld drammerig en (te) boos over, was de kritiek. Roemer is een goedlachse Brabander, een gezelligheidsdier, die in zijn wezen dicht bij de gemiddelde SP-stemmer lijkt te staan. Ineke Palm, medewerker wetenschappelijk bureau van de SP: „Hij is echt een man van de straat. Hij weet wat er leeft onder de mensen. Dat voel je meteen. Hij luistert goed.” Roemer gaat elk voorjaar een weekje naar Texel. „Het is een enthousiaste, sympathieke kerel. Hij houdt van voetballen bij de veteranen van Sambeek en van een potje bier drinken”, zegt SP-wethouder Bert Moeskops uit Boxmeer.

Vriend Theo Weenink: „Wij gaan geregeld met onze vrouwen eten bij de Griek. Ieder jaar op Kerstavond komt Emile met zijn vrouw bij ons op bezoek. Dan eten we met elkaar, luisteren rock en heavy metal en spelen Pictionary.” Maar in zijn woonplaats Sambeek zijn het niet alleen de ritmische gitaarrifs van heavymetalband Metallica die in huize Roemer klinken, hij speelt zelf ook saxofoon en luistert naar jazz en klassiek.

In 2006 komt hij in de Kamer. Bij een gesprek over zijn mogelijke portefeuille gaat zijn voorkeur uit naar onderwijs, jeugd, sociale zaken of ouderenbeleid. Het wordt Verkeer en Waterstaat. Roemer klaagt niet. Zijn maidenspeech gaat over de binnenvaart.

Paul de Krom (VVD) zegt wel te hebben voorzien dat Roemer in de SP-hiërarchie zou stijgen. „Emile is gedreven, eerlijk, een evenwichtig persoon. En hij heeft foute linkse ideeën. Maar het was een prima collega om mee samen te werken. Of hij zich tussen de grote jongens kan staande houden zullen we zien. Dat is natuurlijk wel andere koek dan een Kamerdebat over verkeer. Soms kan hij zich vreselijk opwinden. Dan krijgt hij een rood hoofd.”

Lia Roefs van de PvdA herkent dat. „Dan is hij te betrokken, wordt boos en is hij minder effectief. Dat is vooral het geval als hij het gevoel heeft niet serieus te worden genomen Hij weet zelf ook wel dat die boosheid niet effectief is; ik heb het hem ook vaak genoeg gezegd.”

D66’er Boris van der Ham: „Roemer is niet iemand die je dagenlang met een witte jas met grote letters SP achterop schuursponsjes ziet uitdelen. Maar wel iemand die de SP uit die harde oppositiehoek kan halen en in een rustiger vaarwater kan brengen.”

Zijn vrouw en twee dochters glommen gisteren van trots bij de persconferentie. Zij weten dat er een tijd aankomt van hard werken en lange dagen waar ze Emile weinig zullen zien. Hoe ontspant Roemer zich na een zware dag in de Tweede Kamer? Roemer schrijft daar zelf over op de website van zijn partij: „Lekker sporten, een leuke film kijken, een rondje fietsen, een glaasje drinken.”