Dirk Scheringa

Dirk Scheringa Foto: Leo van Velzen

Afgelopen week ontstond grote commotie toen financiële toezichthouders tegengestelde conclusies trokken over het optreden van huidig ABN Amro-topman Gerrit Zalm bij de ondergang van DSB Bank. Voorlopige conclusie: Zalm mag blijven. Maar waar is Dirk Scheringa gebleven, de hoofdrolspeler van het financiële drama? Op 19 oktober vorig jaar ging het bedrijf dat hij in 34 jaar had opgebouwd, failliet. Geheel tegen de verwachtingen in, neemt Dirk Scheringa zelf zijn telefoon op.

Hoe gaat het met u?

„Ik reageer niet. Ik doe niets met de media. Eerst wil ik het rapport van Scheltema afwachten.” De jurist Michiel Scheltema doet onderzoek naar de ondergang van DSB.

Maar kunt u vertellen waar u op dit moment mee bezig bent?

„Voor verder commentaar moet u mijn advocaten bellen.”

Uit andere bronnen is meer te vernemen: Scheringa is in te huren als spreker, via Sportsspeakers of het Sprekersplatform, zo blijkt uit hun websites. Hij zou rond de 5.000 euro per lezing kosten en praten over zijn bank, hoe die groeide en teloor ging en over zijn „bijzondere ervaringen”.

Ook is Scheringa bezig met een boek over DSB. Hoe het daar mee gaat is een beetje mysterieus. Het boek zou op 15 december al uitkomen, maar deze datum verstreek in stilte. Een nieuwe datum van eind februari is inmiddels ook voorbij. Naar verluidt pluizen juristen de tekst nog na.

    • Heleen de Graaf