De boksschool

Ben Zwezerijnen met van links naar rechts zijn zonen Wil, Ton en Peter.

Ben Zwezerijnen, voormalig marinier, profbokser, portier van de Utrechtse ballenclub Woolloomooloo en bondscoach van de Nederlands Boks Bond, bouwde dertig jaar geleden, te midden van weilanden die nu afgedekt zijn met asfalt en bedrijfsgebouwen, eigenhandig en met hulp van familie en vrienden de tweede versie van zijn boks- en sportcentrum De Voltreffer. Die wordt aangeprezen met de slogan Al Veertig Jaar De Goedkoopste. Bij de opening stond de rij belangstellenden tot aan de openbare weg; de drank was gratis. Van de toenmalige feestvierders heeft Ben er weinig terug gezien. Samen met zijn drie zonen, die in de hoogste vaderlandse klasse en hoger boksten, runt hij De Voltreffer. Peter, Wil en Ton geven les, opa Ben beheert, verzorgt en gelijktijdig boksbewegingen makend en volks repertoire zingend, de kas, bar en de clubkat genaamd Treffer; Voltreffer na tien gevangen muizen. Tienduizenden aspirant-boksers zijn er door de vier opeenvolgende klapdeuren richting de trainingsruimte – en bij gebleken geschiktheid – in de ring gestapt. Dat waren en zijn ietwat angstige kinderen, opstandige pubers, volwassen mannen en vrouwen en een Oranje die als een loodsvisje werd vergezeld door een bewaker. Ben deelt onmiskenbaar de lakens uit; er is hier maar één kapitein op het schip. Dit was, is en blijft een nette boksschool waar ieder zich ongeacht ras of afkomst aan onze regels wat betreft discipline en veiligheid dient te houden.

Dit is het eerste deel in een serie over een boksschool.

    • Freddy Rikken