Bobsleeër vroeg vooraf al hulp

Bobsleeër Edwin van Calker heeft in de aanloop naar de Olympische Spelen in Vancouver op mentale begeleiding aangedrongen. Dat zegt hij vandaag in een vraaggesprek met deze krant. De Bob en Slee Bond Nederland (BSBN) ging niet in op zijn verzoek.

Van Calker „sluit niet uit” dat een sportpsycholoog had kunnen voorkomen dat hij zich als piloot van de Nederlandse viermansbob terugtrok wegens een gebrek aan vertrouwen. Na zijn eerdere crash in Vancouver, een jaar voor de Spelen, voelde Van Calker zich niet goed op de zware olympische baan. „Onbewust neem je zo’n ervaring toch mee”, beseft hij nu. „Ik had beter naar die signalen moeten luisteren.”

Van Calker is teleurgesteld over de negatieve reacties die volgden op zijn beslissing om zich terug te trekken uit de viermanswedstrijd. Maar hij was ook „diep geraakt” door het spontane applaus dat hem afgelopen woensdag in de Ridderzaal in Den Haag ten deel viel, toen NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra Van Calker bij terugkomst prees voor diens moedige besluit. „Die hele huldiging voelde voor mij als een warme deken. Want ik kan je garanderen dat ik door alle gebeurtenissen in een nachtmerrieachtige situatie was beland.”

In Vancouver beschikte de Nederlandse equipe niet over een sportpsycholoog. Volgens Jeroen Bijl, assistent chef de mission, hebben coaches en artsen „een grotere meerwaarde” dan psychologen en voedingsdeskundigen. Wel kunnen afzonderlijke sportbonden begeleiders in de tweede lijn buiten het olympisch dorp onderbrengen. „Maar bij mijn weten is dat in Vancouver niet gebeurd”, aldus Bijl.

Interview: pagina 10

    • Danielle Pinedo