Biografie Nina Brink versneld in het schap

Het is Nina Storms, beter bekend als Nina Brink, niet gelukt om een boek over haar leven tegen te houden. Uitgever Prometheus heeft besloten om het boek Nina. De onweerstaanbare opkomst van een power lady van auteur Eric Smit versneld in de boekhandel te brengen. De ongeautoriseerde biografie is sinds gisteren te koop.

Volgende week vrijdag zou nog een kort geding dienen bij de rechter in Amsterdam. Brink eiste een voorlopig publicatieverbod. Zij wilde inzage in het manuscript en de mogelijkheid fouten en grievende passages te corrigeren. Brink is „zeer teleurgesteld in de uitgever”, aldus haar woordvoerder Kay van de Linde.

Brink verwijt Smit onder meer dat hij geen hoor en wederhoor heeft toegepast. Smit heeft Brink wel een lange lijst met vragen toegestuurd, maar die waren volgens Van de Linde „dermate tendentieus dat zij heeft besloten daarop niet te reageren”. Hij sluit niet uit dat Brink opnieuw een proces zal aanspannen tegen Smit.

Het zou niet de eerste keer zijn geweest dat Nina Brink en Eric Smit elkaar voor de rechter hadden ontmoet. Brink procedeert regelmatig tegen de „halve waarheden en hele leugens” die Smit over haar publiceert. Dat begon toen Smit in 2005 in Quote een verhaal schreef over internetaanbieder Worldonline waarin enkele vermeende details stonden over het persoonlijk leven van Brink. Smit stelt dat Brink hem „kapot wil procederen”.

Een verzoek om een (voorlopig) publicatieverbod komt weinig voor. Volgens Brinks woordvoerder Van de Linde was het gezien de eerdere aanvaringen tussen beiden echter „legitiem dat mevrouw Brink vooraf inzage zou krijgen in het boek” en dat het tot die tijd niet verkrijgbaar zou zijn.

    • Jan Benjamin