Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Bij de voorplaat

Dit tafereel, een karetschildpad die wordt losgesneden van een Spaanse vishaak, is aan de orde van de dag in de Middellandse Zee. Jaarlijks happen 20.000 karetschildpadden (Caretta caretta) in de haken van de tientallen kilometerslange vislijnen van 356 Spaanse vissers die uit zijn op zwaardvis en marlijn. José Carlos Báez van het Oceanografisch Instituut in Málaga publiceert in het Journal of Applied Ichthyology een pragmatisch stuk over de bescherming van deze bedreigde soort. Onderzoek toont aan dat vissen met vis in plaats van pijlinktvis de bijvangst van karetschildpadden sterk reduceert. Dan gaat de zwaardvisvangst wel met 35 procent achteruit. Dat accepteren Spaanse vissers niet. Baéz’ onderzoek laat zien dat karetschildpadden vooral overdag worden gevangen en dicht bij land. Hij stelt voor dat de vissers er voortaan ’s nachts op uit gaan en hun lijnen uitwerpen op meer dan 35 zeemijl uit de kust. [MvN]