Ashton reist liftend over de hele wereld maar niemand is tevreden

De nieuwe Hoge Vertegenwoordiger voor het Europees buitenlands beleid, Catherine Ashton, reist liftend door de wereld. Begin deze week ging ze naar Haïti met een Spaans vliegtuig, ze vloog terug naar Parijs met een Frans vliegtuig. Daar mocht ze instappen bij de Franse minister van Buitenlandse Zaken Kouchner en samen vlogen ze naar een tweedaagse vergadering van EU-ministers van Buitenlandse Zaken in de Spaanse stad Córdoba.

Daar zei Ashton gisteravond dat ze het op die manier redt om overal te komen. Ze zei in het openbaar niet wat ze volgens een EU-minister wel in de vergadering zou hebben gezegd: jullie willen dat ik op drie plaatsen tegelijk ben, maar ik heb niet eens een eigen vliegtuig. Er was de afgelopen tijd forse kritiek op Ashton omdat ze te laat in Haïti was na de aardbeving. Ze was ook niet op een vergadering van EU-ministers van Defensie, omdat ze bij de inauguratie was van de Oekraïense president.

In Córdoba ging het gisteren vooral over de nieuwe Europese diplomatieke dienst die Ashton zal krijgen en waarover ruzie is. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken willen meer invloed hebben op de opbouw van die dienst. Vooral de grote EU-landen zijn bang dat de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU dat over veel EU-geld beschikt, te veel te zeggen krijgt.

In de dienst, met vestigingen in de hele wereld, komen Commissie-ambtenaren en diplomaten uit EU-landen. De Oostenrijkste minister van Buitenlandse Zaken eiste er transparantie over van Ashton. „We zijn op het moment allemaal ontevreden”, zei hij.

Ashton presenteerde de ministers een stuk van veertien pagina’s. Uit dat interne document blijkt dat ook zij het moeilijk heeft met de dienst: een paar keer benadrukt ze dat er geen dingen „dubbel” gedaan moeten gaan worden. De Commissie doet ook veel in het buitenland, met bijvoorbeeld handel en ontwikkelingshulp. Ashton zal haar gezag moeten laten gelden: háár dienst wordt er de baas over.

    • Petra de Koning