Antibioticum niet meer voor kippen

Dierenartsen stoppen met het voorschrijven van bepaalde antibiotica (cefalosporinen) bij pluimvee omdat het gevaar kan opleveren voor de volksgezondheid. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) gisteren laten weten naar aanleiding van berichtgeving in het NOS Journaal.

De KNMvD en veterinair deskundigen hebben bij dierenartsen aangedrongen op de maatregel. Het preventief voorschrijven van het medicijn bij kuikens kan bijdragen aan resistentie van bacteriën tegen het antibioticum, zo meldt de maatschappij voor diergeneeskunde.

Het medicijn wordt ook gebruikt bij mensen met een ernstige bacteriële infectie. Bij mensen geldt dit antibioticum als laatste redmiddel. Om die reden zouden dierenartsen terughoudend moeten zijn met het gebruik van het middel bij dieren, aldus de KNMvD.

Volgens het Journaal zouden de ministers Klink (Volksgezondheid, CDA) en Verburg (Landbouw, CDA) een verbod overwegen op het gebruik van cefalosporinen en andere moderne antibiotica in de intensieve veehouderij. Zij zouden die middelen exclusief voor mensen willen bestemmen.

Al in 1997 waarschuwden medici en dierenartsen op een congres van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor het gebruik van antibiotica in de veeteelt. Maar sindsdien is het antibioticagebruik niet afgenomen.

Het antibioticagebruik heeft er ook toe geleid dat veel Nederlandse varkens- en kalverboeren zijn besmet met de resistente MRSA-bacterie, die gevaarlijk is voor verzwakte patiënten.