Zonnige kou

De lente lijkt nog ver weg met temperaturen die dit weekend beneden peil zijn. Gelukkig gaat de kou wel hand in hand met zon.

Achter de depressie die vandaag van noord naar zuid over het land zakte, komt een koude luchtstroom op gang. Vervolgens zorgt een hogedrukgebied boven de Noordzee ervoor dat de kou in het weekeinde gehandhaafd blijft.

Vanaf zondag trekt het hogedrukgebied geleidelijk weg richting Britse eilanden. Met wind vanaf de Noordzee is de aangevoerde lucht minder koud, maar wel vochtig. Noordzeewolken zijn dan ook een logisch gevolg.

Allereerst zwelt, achter de wegtrekkende storing, de wind vanavond tijdelijk aan tot kracht 7 op de Wadden. De (winterse) neerslag trekt langzaam naar het zuiden en ’s nachts wordt het vanuit het noorden op steeds meer plekken langdurig droog met brede opklaringen. Op de meeste plekken gaat het licht vriezen. De laatste neerslagwolken verlaten in de ochtend ook het zuiden van het land en hiervoor in de plaats schijnt de zon uitbundig. Er ontstaan wat stapelwolken waaruit langs de oostgrens een lokale sneeuwvlok kan vallen. Met 2 tot 4 graden is het koud.

Na een zonnige zondag trekken er vanaf maandag weer Noordzeewolken het land binnen. Het is meest droog, maandag zou er een vlokje sneeuw kunnen vallen in het noorden.