Woutertje Pieterse Prijs voor Carli Biessels

Schrijfster Carli Biessels (1936) heeft gisteren in Amsterdam de Woutertje Pieterse Prijs gekregen voor Juwelen van stras. De jury onder leiding van Frank Groothof koos het verhaal over een Joods meisje in de Tweede Wereldoorlog uit een kleine 150 boeken.

Aan de prijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden. Juwelen van stras is volgens de jury een „volkomen origineel” boek over de Tweede Wereldoorlog en poëtisch en trefzeker geschreven. Tegelijkertijd is het „een universeel verhaal over een kind dat de wereld om zich heen niet begrijpt’’.

Juwelen van stras is het relaas in ik-vorm van het meisje Elske dat van de ene op de andere dag in een huis vol onderduikers wordt ondergebracht. Waar haar ouders en broers zijn, weet zij niet en zij wil daar ook het liefst niet over nadenken. Het meisje is wijs en observeert scherp, maar ze is te jong om te begrijpen wat ze ziet.

Biessels houdt die onwetendheid in stand, zij „laat de lezer kijken met de blik van een argeloos kind en legt daarbij niets uit”, vindt de jury. Biessels heeft twaalf kinderboeken geschreven, waaronder Twee druppels water, De feestrede en Irah en de dieren.

Lees het juryrapport op www.woutertjepieterseprijs.nl

Recensie: bijlage Boeken, pag. 10