Weer Nederlands paspoort voor bioloog Van Roosmalen

Bioloog Marc van Roosmalen heeft een verblijfsvergunning van vijf jaar voor Nederland gekregen. Daarmee kan de door Brazilië vervolgde kenner van het tropische regenwoud binnenkort tot Nederlander worden genaturaliseerd. Hij is nu nog stateloos.

Van Roosmalen verloor in 1997 zijn Nederlanderschap, omdat hij zich vrijwillig had laten naturaliseren tot Braziliaan. Om die reden hielp Nederland Van Roosmalen niet, toen deze ruim twee jaar geleden in Brazilië werd veroordeeld tot veertien jaar cel wegens biopiraterij en in de gevangenis belandde. Van Roosmalen, in het jaar 2000 door het weekblad Time nog uitgeroepen tot Hero for the Planet, zou onder meer apen uit de Amazone illegaal hebben opgevangen en uitgevoerd. Later werd hij vrijgesproken. Zijn Braziliaanse paspoort werd ingenomen.

Van Roosmalen vluchtte in mei vorig jaar naar Nederland op de laatste dag dat zijn Nederlandse paspoort nog geldig was, uit angst voor een uitspraak in hoger beroep. Sindsdien leefde hij stateloos en illegaal in Amsterdam. Hij kreeg aanvankelijk zijn Nederlanderschap niet terug en ook een voorlopige verblijfsvergunning werd hem geweigerd. Van Roosmalen deed eerder een beroep op de koningin en op minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) om hem te helpen. De IND heeft de bioloog nu als oud-Nederlander een verblijfsvergunning verleend. Daarmee dient Van Roosmalen volgende week een verzoek tot naturalisatie in.

Binnenkort vertrekt hij weer naar Brazilië om vervolgens over enkele maanden als associate professor in New York aan de slag te gaan. De uitspraak in hoger beroep in Brazilië laat intussen op zich wachten. Mocht Van Roosmalen alsnog worden veroordeeld, dan kan hij in elk geval rekenen op steun van Nederland.