Voorkeur bepaalt PvdA in Helmond

Vijf van de zes toekomstige PvdA-raadsleden in Helmond zijn Nederlanders van allochtone afkomst. Zij werden via voorkeurstemmen gekozen. De autochtone nummers drie tot en met zes op de kandidatenlijst kregen minder stemmen dan Nacati Kaygisiz, Abdel Tijani, Karim Ajouaou en Mohammed Chahim. De enige autochtoon die namens de PvdA in de raad komt is Jos Boetzkes, nu wethouder welzijn, jeugd en sport.

De grootste verrassing bracht Nacati Kaygisiz, nummer 21 op de kandidatenlijst en politieman van Marokkaanse afkomst . Hij kreeg 614 stemmen. Alleen zijn fractievoozitter Seyit Yeyden kreeg er meer (1.486).

Yeden: „Ik ben erg verbaasd over deze uitslag. Hier hadden we geen rekening mee gehouden. We hebben een lijst opgesteld waarvan wij dachten: dit is de ideale fractie. Maar de kiezer heeft anders gekozen. En de kiezer is de baas.”

Yeden vindt dat de fractie van een politieke partij een afspiegeling moet zijn van de samenleving. „En 25 procent van de Helmonders is van allochtone afkomst. Dus onze fractie is nu geen goede afspiegeling. Ook al omdat er geen vrouw is gekozen. Dat vind ik zelf het allerergste.”

Yeden had liever een ander uitslag gezien. „Ik vind het jammer.” Maar we moeten de kiezer respecteren, zegt hij. „En de kiezer heeft kwalitatief goede mensen gekozen.” Hij gelooft niet dat de samenstelling van zijn fractie de coalitieonderhandelingen met het CDA – met zeven zetels de grootste partij in Helmond – zal bemoeilijken.