Verwarring over aantal doden na beving Chili

Het dodental van de aardbeving in Chili van afgelopen zaterdag blijft onduidelijk. Er is verwarring over het aantal vermisten en de vraag hoeveel vermisten zijn omgekomen, zo zei de Chileense onderminister voor Binnenlandse Zaken, Patricio Rosende, gisteren.

Tot nu toe zijn 279 van de aangetroffen doden geïdentificeerd, volgens Rosende. Gisterochtend sprak de regering nog van 802 doden. Een nieuw dodental is niet genoemd. Volgens bronnen binnen het ministerie hebben sommige vermisten zich inmiddels gemeld. Om hoeveel mensen het gaat, is onbekend.

„Vermoedelijk zijn de eerste berichten over wie en hoeveel mensen zijn gestorven, en hoeveel er werden vermist, niet nauwkeurig geweest”, aldus Rosende.

De wederopbouw van de verwoeste regio’s zal drie jaar duren, zo zei Chileense president Michelle Bachelet gisteren. De tsunami na de aardbeving voor de kust heeft over een lengte van 700 kilometer veel schade aangericht.

De recentelijk gekozen president Sebastián Piñera, die volgende week wordt geïnaugureerd, heeft gouverneurs benoemd voor de zes regio’s die het zwaarst zijn getroffen. Hun eerste taken zijn het opsporen van vermisten, ordeherstel, de publieke voorzieningen herstellen en medische hulp geven. Piñera bekritiseerde „het gebrek aan coördinatie en de gebrekkige noodhulp” en beloofde modernisering van de rampenbestrijding. Bij toekomstige natuurrampen wil Piñera de strijdkrachten breder inzetten dan Bachelet deed, zo zei hij.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties zal vandaag met zowel Bachelet als Piñera een bezoek brengen aan de zwaar getroffen stad Concepción. (AP, Reuters, AFP)