Turken boos om genocide-oordeel

Een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren ingestemd met een resolutie die de moord op ruim 1 miljoen Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog als ‘genocide’ bestempelt. De Huiscommissie voor Buitenlandse Zaken stemde in met 23 tegen 22 stemmen. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton had de commissievoorzitter vooraf met klem verzocht de resolutie niet in stemming te brengen. NAVO-bondgenoot Turkije heeft herhaaldelijk gedreigd dat de bilaterale samenwerking op het spel komt te staan als de (overigens niet-bindende) resolutie zou worden aangenomen. Ook dreigde Ankara dat het de pogingen zou schaden om de relatie met Armenië te verbeteren. De Turkse premier Erdogan trok gisteren na de stemming onmiddellijk zijn ambassadeur uit Washington terug. Het is onzeker of de resolutie ook in het hele Huis wordt aangenomen. (AP, Reuters)