Toevalscontact via Chatroulette

Chatroulette is een website met een simpel principe: je chat met je webcam met mensen van over de hele wereld. Ontmoet giechelende Chinezen en naakte mannen.

Drie mannen met pruiken en snorren dansen minutenlang de polka, op Russische muziek. Uit de maat. Twee jongens uit de Verenigde Staten zitten achter een tafel: biertje in de hand, plastic zak op hun hoofd. Waarom? „To change the world.” Daarna een groepje giechelende Chinezen. Eentje zit er op de voorgrond, de andere vier kijken toe en zien eruit alsof ze eigenlijk niet in beeld willen. Dit zijn voorbeelden van echte mensen uit de echte wereld. Je komt ze tegen op Chatroulette .

Chatroulette is een website met een doodsimpel principe: random chatten met wildvreemden uit de hele wereld. Je hoeft niet eerst in te loggen, een gebruikersnaam op te geven of te verklaren dat je ouder bent dan zestien. Het enige dat je hoeft te doen: de website toestemming geven om jouw webcam te gebruiken (let op: beelden kunnen worden opgenomen) en daarna gewoon op ‘play’ klikken. Het chatten kan beginnen – met of zonder geluid, je kunt typen in het schermpje naast de twee beelden van de camera’s; één voor jou en een voor je ‘partner’.

De website waarschuwt dat wie obscene handelingen toont, geblokkeerd wordt. Toch komen mensen langs die de camera direct op hun geslachtsdeel hebben gericht – soms nog met kleding aan, vaak ook niet. Soms subtieler, getuige de ‘stranger’ die alleen een stuk plafond laat zien:

Stranger: hi

You: hi, I don’t see you!

Stranger: I don’t want to offend

You: why?

Stranger: nudist

En dan is er eigenlijk maar één knop op de site die ertoe doet: next. Klik op next en Chatroulette zoekt direct een nieuwe partner voor je. De eerste keer ‘nexten’ voelt lullig. Je wijst iemand af. Maar hoe vaker je doorklikt, hoe sneller dat gevoel verdwijnt. Je klikt die jongen weg – gewoon, omdat zijn houding, gezicht, lelijke pet of het schilderij dat bij hem aan de muur hangt, je niet aanstaat. Of omdat je hoopt dat de volgende je wél iets grappigs laat zien. Een liedje voor je speelt op zijn gitaar, bijvoorbeeld.

En hé, die twee meisjes zien er aardig uit. Waar zouden ze vandaan komen? En dan, binnen een paar seconden, springt het beeld op zwart: Your partner disconnected. Press ‘next’ to find a new person! Je bent afgewezen, terwijl je alleen nog maar je hand opstak om ‘hallo’ te zeggen. Wat is daar mis mee? Nou ja, door naar de volgende.

Want verslavend is chatroulette. En het aantal gebruikers is, sinds het ontstaan van de website, explosief gegroeid. Andrey Ternovskiy, een 17-jarige Russische jongen, zette de website in november vorig jaar online, omdat hij meer wilde dan alleen chatten en skypen met zijn eigen vrienden. Mond-tot-mondreclame deed de rest en in januari trok de website 1 miljoen unieke bezoekers. Momenteel zijn er standaard meer dan 20.000 bezoekers online.

Wat Chatroulette succesvol maakt? „Het is grappig en spannend. Je verbaast je iedere keer over wie of wat er op je scherm verschijnt”, zegt trendwatcher Sander Duivestein van het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie, onderdeel van ICT-bedrijf Sogeti. „Chatroulette bedient tegelijk het voyeuristische en het exhibitionistische trekje in de mens. Je neemt een kijkje bij iemand anders in de huiskamer, en die ander bij jou.”

Chatroulette heeft zich zo snel verspreid, dat ook alweer allerlei nevenwebsites zijn ontstaan: bijvoorbeeld bestofchatroulette.com en op YouTube kun je honderden filmpjes vinden met ‘best of Chatroulette’. Op de website van Chatroulette staat nu te lezen dat het even kan duren voordat je verbinding hebt, door het enorme aantal bezoekers. En kijk, daar zit opeens iemand met een oranje zak over zijn hoofd met twee gaatjes voor zijn ogen.

Zie: www.chatroulette.com

    • Annemarie Kas