Strandrel: agenten getuigen

Twee politieagenten die op 22 augustus bij het dancefeest Sunset Grooves in Hoek van Holland waren, moeten als getuige optreden in de rechtszaak tegen de vermeende aanstichter van de strandrellen.

Dat heeft de rechtbank in Rotterdam vandaag besloten. De zaak tegen de 25-jarige Asim B. wordt op 6 april inhoudelijk behandeld. De agenten worden niet in het openbaar gehoord, maar bij de onderzoeksrechter.

Het gaat om twee agenten die het feestterrein opgingen om ongeregeldheden te ‘peilen’. Zij hebben later verklaard dat B. andere hooligans opstookte om met de politie te gaan vechten. B. wordt dan ook voor onder meer opruiing vervolgd. Hij ontkent dat hij zich daaraan schuldig heeft gemaakt. Bij de grootscheepse rellen vuurde de politie tientallen kogels af. Daardoor kwam een bezoeker om.

Volgens B’s advocaat is zijn cliënt opgepakt om zijn reputatie. „Hij is in de verste verte niet bij de daadwerkelijke gewelddadigheden geweest die in de duinen tegen politiemensen werden gepleegd.” B. heeft een lang strafblad en stadionverboden van diverse landelijke voetbalclubs.

De officier van justitie erkende dat B. niet te zien is op filmmateriaal van de geweldsuitbarsting, maar zegt dat hij wel de aanstichter was. „Door de opruiing van B. is alle ellende in gang gezet. Mogelijk heeft hij ergens in een hoekje gestaan, lachend om wat hij had aangericht.” (ANP)