Sport kort

Kort geding: sponsor moet BV Veendam 750.000 euro betalen

GRONINGEN. Sponsor en oud-bestuurslid Jans Norder moet 750.000 euro betalen aan BV Veendam. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Groningen gisteren beslist. De noodlijdende eerstedivisieclub die het kort geding had aangespannen, krijgt daarmee minder geld dan de geëiste 1,385 miljoen euro, maar lijkt behoed voor een faillissement. Volgens de rechter moet Norder de sponsorovereenkomst die hij met Veendam voor het seizoen 2009/2010 is aangegaan, nakomen. Het bedrag moet binnen twee werkdagen aan de club worden betaald. De voetbalclub kan met het geld in ieder geval het huidige seizoen afmaken, zegt vicevoorzitter Hans Klopstra van BV Veendam. De club wil op korte termijn rond de tafel met Norder om over de betaling te praten. Volgens Klopstra praat Veendam met nieuwe sponsors. (ANP)

Turner Van Gelder traint met Orlov

DEN BOSCH. Yuri van Gelder werkt samen met coach Boris Orlov aan zijn rentree op de turnvloer. Van Gelder, voormalig wereldkampioen ringen, zit een jaar schorsing uit naar aanleiding van het gebruik van het verboden genotmiddel cocaïne. Gisteren werd bekend dat de strafmaat ook na beroep gehandhaafd blijft. De beroepscommissie van gymnastiekbond KNGU is tot dezelfde conclusie en strafmaat gekomen als de tuchtcommissie eerder in oktober vorig jaar. Van Gelder is tot 13 juli geschorst. Om een geslaagde terugkeer te realiseren, heeft sponsor De Lotto de ervaren Russische coach Boris Orlov ingeschakeld. (ANP)

Trainer Gert Kruys naar FC Volendam

VOLENDAM. Trainer Gert Kruys verruilt na dit seizoen FC Dordrecht voor FC Volendam. De 48-jarige coach ondertekent een contract voor één jaar met een optie voor nog een seizoen bij de Noord-Hollandse voetbalclub. (ANP)

Recordzege Australië bij WK hockey

NEW DELHI. De Australische hockeyploeg heeft gisteren bij het wereldkampioenschap in New Delhi een recordzege behaald. De ploeg van bondscoach Richard Charlesworth haalde in de derde groepswedstrijd tegen Zuid-Afrika ongenadig hard uit: 12-0. Strafcornerspecialist Luke Doerner van Laren was met vijf doelpunten topscorer in het doelpuntenfestijn. Niet eerder in de historie van het WK hockey voor mannen viel het verschil tussen twee ploegen in dubbele cijfers uit. Het oude record was in handen van Pakistan dat in 1982 Nieuw-Zeeland met 12-3 versloeg. De grootste zege van Nederland stamt uit 1978, tegen Italië: 8-0. (ANP)

Renner Hunter wint ook tweede rit Murcia

CARAVACA DE LA CRUZ. De Zuid-Afrikaanse wielrenner Robert Hunter heeft ook de tweede etappe van de Ronde van Murcia gewonnen. De renner van Garmin versloeg gisteren de Australiër Graeme Brown van Rabobank in de sprint. De Spanjaard Vicente Reynes kwam als derde over de streep. Een dag eerder stonden deze drie renners ook al op het podium, in dezelfde volgorde. De organisatie had de foto's van de finish nodig om de winnaar van de rit aan te kunnen wijzen, zo klein was het verschil tussen Hunter en Brown. (ANP)

Doelman Timmer op proef bij Heerenveen

HEERENVEEN. De 38-jarige doelman Henk Timmer is in beeld bij sc Heerenveen. Hij trainde gisteren mee met de groep. De Friese club kan een keeper goed gebruiken, want zowel Kenny Steppe, Brian Vandenbussche als Martin Lejsal is geblesseerd. Timmer keepte tot afgelopen zomer bij Feyenoord, maar zijn contract werd niet verlengd. (ANP)