Soepel door struikgewas heen spelen

cd hoes The Abyss van Joris Posthumus Quartet feat. Tom Beek

CD JAZZ

Joris Posthumus Quartet: The Abyss ****

Ineens duikt zijn naam op als Young Vip in de landelijke jazztournee voor jong veelbelovend talent. Frappant, saxofonist Joris Posthumus is inmiddels een dertiger en zijn naam zingt al een tijd in de Tilburgse jazzscene rond. Niettemin is dit een uitgelezen kans voor de saxofonist om zich nu eens echt voor een groot publiek te profileren, zeker nu zijn band The New Quartet (eindelijk) een cd heeft gemaakt.

Op The Abyss valt op hoe chemie, spanning en interactie tussen Joris Posthumus, pianist Jeroen van Vliet, bassist Jurriaan Dekker en drummer Pascal Vermeer samenkomen als in een mooi weefwerkje. Er staan negen Posthumus-nummers op in moderne hardbop stijl (‘nu-bop’), waarin melodie en een zekere toegankelijkheid centraal staan. Kenmerkend is het krachtige, wat schurende saxgeluid van Posthumus. Hij moet het zeker niet hebben van een zacht soezerige toon, op zijn sax haalt hij juist stekelig uit, met Coltraneske licks. Dat vormt een aangenaam contrast met het veel romigere, veel krullerige geluid van gastmuzikant Tom Beek op tenor.

Het Posthumus Quartet speelt aangenaam lustig, rustig leunend op de fijne transparante akkoorden van Van Vliet en de vloeiende, alles bindende ritmesectie. En ook als er een weg moet worden gebaand door lastiger struikgewas doet de band dat heel behoorlijk. Wat gejaagd, maar soepel.

Amanda Kuyper

    • Amanda Kuyper