Series met mensen die leugens doorzien

Tim Roth als dr. Lightman in ‘Lie to me’

Er is een man op tv die kan zien of je jokt. En er is een man op tv die aan je houding en gedrag kan zien of je jokt. Allebei zijn de hoofdpersoon van een eigen tv-serie die als een maatpak om hen heen is gebouwd.

Tim Roth (48) is een filmacteur die perfecte karakters neerzet. Als de doodbloedende Mr. Orange in Quentin Tarantino’s Reservoir Dogs is hij onvergetelijk (ook als de man die met zijn vriendin een restaurant overvalt in Pulp Fiction). In de serie Lie to me is hij dr. Cal Lightman, de Britse wetenschapper die de kunst van het liegen tot het bot heeft geanalyseerd en als consultant voor FBI en politie in Washington de kost verdient.

Simon Baker (40) was eerder het sympathieke middelpunt van de serie The Guardian waarin hij een drukke advocaat speelt die als taakstraf kinderen in sociale nood bijstaat. Het rond hem bedachte The Mentalist gaat over hoe hij mensen kan lezen en hun bedoelingen manipuleren. Dat hij daarnaast een politieteam helpt is alleen achtergrond.

Lie to me en The Mentalist zijn een nieuwe stap in de ontwikkeling van misdaadseries. Vroeger draaide het om speurwerk, toen kreeg je de CSI’s met een hoofdrol voor techniek en nu zijn er mensen die door leugens heen kijken.

The Mentalist doet dat op een emotionele manier. Patrick Jane (Baker) brengt boeven met onvoorspelbaar gedrag van de wijs, waardoor hun leugens uitkomen. Elke week is er een nieuw verhaaltje, maar het gaat om Bakers acteren. Niemand kan zo hartverwarmend open lachen als hij.

Tim Roth als dr. Lightman is een onsympathiek kereltje dat dicht op zijn tegenspelers kruipt en van twintig centimeter afstand alle spiertrekkingen, zweetspoortjes en zenuwtrekjes analyseert. Onaangenaam zijn heeft hij tot topsport verheven.

Anders dan bij Jane heeft zijn oplossingmethode niets met intuïtie te maken. Lightman werkt in een laboratorium met de modernste apparatuur en beschikt over een databank met alle gelaatsuitdrukkingen van liegende mensen, tot en met „I did not have sex with that woman”. Een van de gimmicks van Lie to me is het gelaat van een liegende verdachte vergelijken met foto’s van liegende beroemdheden.

Lie to me en The Mentalist horen met Lost, 24, The Vampire Diaries en The Good Wife tot de verplichte series van dit moment. Die laatste is net als The Mentalist en Lie to me een geslaagd stervehikel. Het zou de zoveelste advocatenserie zijn maar door de hoofdrol van Julianna Margulies (43) is het veel meer. Ze is de vrouw van een voor corruptie veroordeelde officier van justitie. Om voor haar twee kinderen te kunnen zorgen gaat ze aan de slag als junior bij een advocatenkantoor.

The Good Wife is meer dan de andere series een doorlopend verhaal, al staat elke aflevering met rechtszaak op zichzelf. De serie boeit door het uitgestreken gelaat van Margulies waar emoties geen vat op krijgen. Lightman en Jane zou ze moeiteloos voor het lapje houden.

    • Dirk Limburg