SELECTIE Theater

‘Elf minuten’ van het Noord Nederlands Toneel. Foto Reyer Boxem nederland, groningen, 23-02-2010 foto reyer boxem "11 minuten " van het noord nederlands toneel in de stadsschouwburg groningen, een bewerking van het boek van paolo coulho. op de foto malou gorter reyer boxem

Elf minuten

*****

Het Noord Nederlands Toneel van Ola Mafaalani maakt een prachtige voorstelling van Coelho’s roman Elf minuten, over een vrouw die in seks uitsluitend een machtsmiddel ziet, om zich een weg door de wereld te vechten. Hoofdrolspeelster Malou Gorter, in de rol van Maria, draagt het existentiële drama op zakelijke toon, maar met veel gevoel voor nuance. De door Noraly Beyer verzamelde casestudies geven de theaterversie van Elf minuten een diepte die in de roman misschien wel ontbreekt: die van de gêne tegenover de treurnis van de prostitutie.

Tournee t/m 22 mei. Inl.: nnt.nl.

Piet Paaltjens

****

In het muziektehaterstuk Piet Paaltjens, strijdt de 19de-eeuwse dominee Francois HaverSchmidt met zijn alter ego, de studentendichter Piet Paaltjens. Zijn leven lang is de predikant achtervolgd door de dichter van Snikken en grimlachjes, aldus dit verhaal – verteld in een compilatie van korte, puntige scènetjes en op muziek gezette gedichten. Het eindigt zelfs in een dodelijke omhelzing, gespeeld door Porgy Franssen als de benarde dominee en Daniël Samkalden als diens kwelgeest. Theo Nijland componeerde de ingetogen muziek.

Tournee t/m 29 mei. Inl. www.toptheater.nl

Rail Gourmet

****

Rail Gourmet van toneelgroep Wunderbaum speelt zich ondergronds af, op de plek onder de sporen van Brussel-Zuid waar de maaltijden voor Thalys en Eurostar worden bereid. Het toneeldebuut van schrijfster Annelies Verbeke bestaat uit drie scènes die associatief met elkaar samenhangen. Er is een woedende monoloog, een knallende huwelijksruzie en een liefdevol, teder slot. Met het spel van Matijs Jansen en Maartje Remmers in het slotdeel wint Verbeke’s tekst aan veerkracht. Dit is haar stijl: een schuchtere ontmoeting van treinreizigers.

Tournee t/m 3 april. Inl. wunderbaum.nl.

Claudia de Breij

*****

Hoe zal er over vijftig jaar worden teruggekeken op deze tijd? Wie blijkt er dan in 2010 goed of fout te zijn geweest? Intrigerende vragen die Claudia de Breij opwerpt in haar nieuwe programma Hete vrede. Het gewetensonderzoek, en de prikkelende grappen die ze over de huidige actualiteit maakt, leveren cabaret op hoog niveau op. In dit gaaf gecomponeerde programma zingt ze voorts een handvol hartverwarmende liefdesliedjes.

Tournee t/m 12 juni. Inl. www.wallisfinkers.nl.