SELECTIE Film

Stephen King's Sleepwalkers Year: 1992 Director: Mick Garris Brian Krause Based upon Stephen King's book Photo12

Invictus

Regie: Clint Eastwood ****

In 1995 vond het wereldkampioenschap rugby plaats in Zuid-Afrika. De nog verse president Nelson Mandela (Morgan Freeman in de film) zag kans voor een opmerkelijk staaltje „nation building”. Het nationale rugbyteam, de Springbokken, was decennialang een gehaat symbool van de apartheidsstaat. Zwarte Zuidafrikanen juichten bij wedstrijden voor de tegenstander. Mandela begon aan een ingenieus schaakspel, waarbij uiteindelijk de hele natie als één man achter de ‘Bokken’ zou moeten gaan staan. Daartoe moest hij de jongeren in zijn eigen ANC overtuigen, die de nationale kleuren van het team, en ook het gehate ‘witte’ volkslied, liefst wilden afschaffen. Tegelijkertijd moest hij de witte Zuid-Afrikanen overtuigen dat hij ook hun president was. Mandela leerde zelfs de namen van de belangrijkste rugbyspelers uit het hoofd. Over Mandela wordt vaak gesproken als een wonderbaarlijke toevalstreffer, maar Invictus toont hoeveel politieke intelligentie, berekening en strategie er achter diens optreden schuil ging. Invictus is een – soms te didactische – les in politiek leiderschap. Maar je moet een enorme macho zijn om het droog te houden.

In 27 bioscopen

La danse

Regie: Frederick Wiseman ****

De Amerikaanse documentairemaker Frederick Wiseman maakt met La danse, een portret van het balletgezelschap van de Opéra van Parijs, een van de beroemdste ter wereld. Het beroemde, protserige Palais Garnier is een personage op zich - van het water dat in de kelder staat tot de bijenkorf van de hobbyimker op het dak. Artistiek directeur Brigitte Lefèvre is de spil van La danse. Wiseman volgt haar terwijl ze aftastende gesprekken voert met een sterchoreograaf, die zijn eerste ballet voor het gezelschap mag maken, een overbelaste diva aanhoort of een beginnende danseres wijst op haar zwakke punten. En dan zijn er nog de gesprekken met rijke geldschieters die als ‘vrienden’ van de opera in het zonnetje moeten worden gezet. Wiseman blijft het volgen, maar hoe uit al die menselijke inspanning, grote kunst voortkomt, moet een mysterie blijven.

In: 12 bioscopen

De Oscarnacht

Op 7 maart worden voor de 82ste keer in Hollywood de Oscars uitgereikt. Daarom is in de Balie is op zondag 7 maart van 21u-08u een gevarieerd programma met voorbespiegelingen, filmquiz, muziek, live tv-opname en vertoning van de genomineerde film Inglorious Basterds. In een speciale editie van de Cineville Talkshow zijn gesprekken met onder andere filmmaker Hanro Smitsman (Skin, Schemer) over de ultieme Oscarwinnaar en met René Broekmeulen (speechwriter voor bewindslieden en CEO’s) over de perfecte acceptance speech. Zoals altijd in de Cineville Talkshow zullen filmgekken met hun uitvoerige kennis over de Oscarswinnaars en –verliezers in de filmquiz strijden om de eer. Thomas van Luyn spreekt met de filmjournalisten Bor Beekman (Volkskrant), Peter de Bruijn (NRC Handelsblad) en Gerhard Busch (cinema.nl) over de mogelijke winnaars en met producent Willem Thijssen, over de drie keer dat hij een Oscar nominatie kreeg. Dit deel zendt de VPRO live op tv uit.

De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam. Entree € 7, € 5 / gratis met cineville pas. Inl www.debalie.nl

Iraans filmfestival

Toen de Qajaren-koning Mozaffar-ed-din (1853-1907) op een van zijn reizen door Europa verliefd raakte op de net uitgevonden camera kocht hij er een om thuis in zijn Golestan-paleis in Tehran beelden te schieten. Op 6 maart is in de Balie vanaf 12u een Iraans filmfestival met Golestan, Newcomers e.a. En een voorpremière van No One Knows about Persian Cats.

Inl www.iraansfilmfestival.nl