SELECTIE Diversen

Fotogalerie Rotterdam, fotoacademie (een van de deelnemers van de Rotterdamse Museumnacht)

Museumnacht

Rotterdam Zo'n 45 musea en galeries doen mee aan de Rotterdamse Museumnacht op zaterdag 6 maart tussen 20-02u. De opening is om 20u bij de Laurenskerk met XS-zang, XL-muziek en 999 ogen die oud-minister Plasterk door de nacht laten dwalen. De Witte de Withstraat en het Museumpark vormen het kloppend hart. Een greep uit het programma: in expositieruimte TENT. geeft kunstenaarscollectief Authentic Boys met GO HOME een performance waarin 15 performers zes uur lang actievoeren, ruimtes bezetten, eten en slapen in de gebruikelijke én minder gebruikelijke ruimtes. Beleef opnieuw je pubertijd in het Nationaal Onderwijsmuseum en in het Nederlands Architectuurinstituut creëert de Deense (mode-)

ontwerper Henrik Vibskov een ‘gesamtskunstwerk’: een installatie waarin architectuur, performance, dans en mode in elkaar overgaan.

Inl www.rotterdamsemuseumnacht.nl

Die Brücke

Groningen De Duitse kunstenaarsgroep Die Brücke schilderde in snelle schetsmatige vormen en expressieve kleuren hun naakten, stadsgezichten, landschappen en de wereld van het variété. Een expositie in het Groninger Museum toont hun werk en rondom de expositie is er op vrijdagen ook een lezingencyclus. Vrijdag 12 maart van 17-19u: expressionisme in Duitstalige literatuur en film door de Henk Harbers (faculteit Duitse Taal en Cultuur).

Inl www.groningermuseum.nl.

Italia al Dente

Amsterdam Wijnen, kazen, chocolade, olijfolie, broden, truffelspecialiteiten, koffie en pasta: er is veel te proeven op Italia al Dente. Er staan zo'n veertig importeurs van Italiaanse producten en er wordt informatie gegeven over taal- en culinaire reizen naar Italië en er worden twee bigolaro's verloot, een pastapers, die 135 jaar geleden voor het eerst werd gebruikt en waar binnen een handomdraai spaghetti mee te maken is.

Op 6 maart van 12-19u, 7 maart 11-18u, Loods 6, Bagagehal, KNSM-laan 11-311. Inl www.italia-al-dente.com

Kennersoog

Den Haag Zonder oefening is het niet makkelijk het verschil te zien tussen een goed en een slecht schilderij. Kennis stelt de kunstliefhebber in staat een schilderij beter te waarderen. Tijdens een Open Huis dit weekend tussen 12-18u bij kunsthandel Hoogsteder & Hoogsteder krijgt iedere bezoeker de kans zijn kennis te ontwikkelen bij een selectie van 50 Oude Meesters. Een tekst bij ieder schilderij verklapt de geheimen van de kunstenaar en traint het kennersoog.

Lange Vijverberg 15. Inl www.hoogsteder.com

Doden voor de rechter

Amsterdam Op donderdagen 11 en 25 maart en 8 en 22 april 14u om 14u geeft samensteller en conservator Willem van Haarlem van Doden voor de rechter - reis door het Egyptisch Dodenrijk instaprondleidingen over de expositie in het Allard Pierson Museum.

Oude Turfmarkt 127. Toegang: gratis voor bezoekers van het museum. Vanaf 13u45 verzamelen bij de balie. Inl www.allardpiersonmuseum.nl

Darwins schatkamer

Leiden Honderden opgezette dieren, duizenden fossielen, miljoenen insecten worden bewaard in Darwins schatkamer: de collectietoren van Naturalis. Deze verzameling is normaal gesproken alleen toegankelijk voor de wetenschap, maar in het Jaar van de Biodiversiteit zijn er elke vrijdagmiddag en eerste zaterdagmiddag van de maand, om 13u30 en 15u, rondleidingen met een gids.

Darwinweg 2. Kaarten: €9 op de dag zelf bij de kassa verkrijgbaar. Inl www.naturalis.nl/biodiversiteitjaar.

Stripbeurs

Breda Tijdens de Stripbeurs op 6 en 7 maart worden veel nieuwe uitgaves gepresenteerd zoals deel 25 van Storm, een speciale comic van Hellboy, nieuwe delen uit de series De Partners en Ronson Inc. en het fotoboek Draw and Shoot - waarvoor meer dan 70 stripmakers uit Nederland zijn geportretteerd. Er komen zo'n 200 auteurs en 150 standhouders naar Breda.

Inl www.stripbeurs.nl

Kunstverzamelaars

Amsterdam Bij de expositie Matisse tot Malevich. Pioniers van de moderne kunst uit de Hermitage begint ook een Russische serie in de Hermitage Amsterdam. Conservator Natalia Demina uit de Hermitage St.-Petersburg vertelt zaterdag 6 maart 14u in haar lezing (in het Engels) over de beroemde Russische kunstverzamelaars Ivan Morozov (1871-1921) en Sergej Sjtsjoekin (1854-1936), de twee textielhandelaren die de Franse kunst naar Rusland brachten. (Zie ook pagina 14).

Amstel 51. Toegang gratis voor bezoekers op vertoon van entreebewijs. Inl www.hermitage.nl

Het Voorwoord

Den Haag De vijfde editie van het jaarlijks festival voor Nederlandstalige literatuur is zaterdag 6 maart vanaf 19u in Pulchri. De Jan Campersprijzen worden uitgereikt en er is een after party.

Lange Voorhout 15. Inl www.hetvoorwoord.nl.