Selectie Beeldende Kunst

Kees van Dongen: vrouw met een zwarte hoed (1908) in de Hermitage Amsterdam GJ-6572;0; Dongen, Kees van. Lady in a Black Hat.

Van Matisse tot Malevich

Amsterdam De Russische textielhandelaren/kunstverzamelaars Ivan Morozov (1871-1921) en Sergej Sjtsjoekin (1854-1936) brachten de Franse kunst naar hun land. Sjtsjoekin was een grote verzamelaar; niemand anders heeft zoveel werken van Picasso (51) en Matisse (37) gekocht en Morozov en Sjtsjoekin beheersten begin vorige eeuw het kunstleven in Moskou. Bij de Oktoberrevolutie werden de collecties onteigend en kreeg de Hermitage in St. Petersburg het beheer. Op de expositie Matisse tot Malevich, pioniers van de moderne kunst uit de Hermitage zijn 75 schilderijen uit die Franse collectie geselecteerd, van o.a. Matisse, Picasso, Van Dongen, De Vlaminck en Derain, samen met beroemde Russische tijdgenoten als Malevich en Kandinsky. Ook geeft de Hermitage een beeld van het leven van beide collectioneurs en hun verzamelbeleid.

T/m 17 sept, Amstel 51. Dag van 10-17u en op wo tot 20u.

Goud uit Georgië

Assen Griekse schrijvers maakten al vanaf de derde eeuw voor Christus melding van de legendarische rijkdom van het land Colchis, het westelijke deel van Georgië. De vele goud-, zilver-, ijzer- en koperertsen maakten deze streek tot een aantrekkelijk reisdoel voor Griekse expedities. In de Griekse mythe van Het Gulden Vlies vond Jason in Colchis niet alleen het Gulden Vlies, maar ook zijn bruid, de koningsdochter Medea. Over de mythe van de Griekse held Jason en het Gulden Vlies is in het Drents Museum een expositie met 150 objecten uit de brons-, ijzer- en Romeinse tijd met grafvondsten uit de opgravingen van de tempelstad Vani en gouden sieraden. Op de bovenverdieping zijn natuurfoto’s van de Georgische fotograaf Archil Kikodze te zien.

T/m t/m 27 juni, Brink 1. di-zo 11-17u.

Hoofden

Utrecht Op het eerste gezicht lijken de schilderijen van Kiki Lamers (1964) op die van Pyke Koch; in hun werk heerst een verstilde, vervreemdende sfeer. Beide schilders lijken zichtbaar te willen maken wat onder het oppervlak van de werkelijkheid ligt. Het Centraal Museum toont nu de expositie Hoofden van Kiki Lamers samen met een selectie magisch realistisch werk van Pyke Koch (1901-1991) uit de eigen collectie. Foto’s van kinderen vormen de basis van Lamers’ schilderijen. Het kindergezicht is nog ongetekend door emoties en volgens Lamers daarom het ideale projectievlak voor expressie.

T/m 22 aug, Nic.kerkhof 10. di-zo 11-17u

First Light

Amsterdam Sinds Christiaan Huygens brengt de Nederlandse astronomie beroemde sterrenkundigen voort. Die reputatie weerspiegelt zich ook in de fotografie. De afgelopen jaren is een inventarisatie gemaakt van het fotografisch astronomisch erfgoed in Nederlandse universitaire en museale collecties en met First Light presenteert Huis Marseille voor het eerst een grote expositie over fotografie en astronomie, waarin bijzondere historische foto’s worden gecombineerd met de meest spectaculaire beelden van bekende (ruimte)telescopen en ruimteschepen als de Hubble.

T/m 30 mei, Keizersgracht 401. Di-zo 11-18u

Een Zweedse pionier

Arnhem De Zweedse schilder Hilma Af Klint (1862-1944) bepaalde dat haar werk pas twintig jaar na haar dood openbaar mocht worden, omdat zij wist dat de tijd er nog niet rijp voor was. Na haar studie aan de kunstacademie vestigde zij zich als portret- en landschapsschilder en later maakte ze abstracte schilderijen met figuratieve elementen. De expositie De geheime schilderijen van Hilma af Klint. Een Zweedse pionier in het Museum voor Moderne Kunst toont zo’n negentig werken, waaronder Af Klints belangrijkste reeks De Tien Grootsten uit 1908, abstracte schilderijen van 3,5 m x 2,4 m.

Van 7 maart t/m 31 mei, Utrechtseweg 87. Di-vr 10-17u, za-zo 11-18u.

Verzamelen

Leiden Museum De Lakenhal heeft de afgelopen 135 jaar tienduizenden objecten verzameld en gepresenteerd in meer dan 900 tentoonstellingen. De rode draad in de collectie is de geschiedenis van Leiden en beroemde kunstenaars die er woonden en werkten. Voor de expositie Werk in uitvoering. Verzamelaars verzamelen zijn de depots leeggehaald en door de tentoonstellingszaal slingert een lopende band waar conservatoren en specialisten aan het werk zijn. Daar worden Delfts Blauw, aardewerk, munten en sieraden bekeken, gemeten, onderzocht en gefotografeerd en de bezoeker mag meekijken.

Van 12 maart t/m 31 dec, Oude Singel 28-32. Di-vr 10-17u, za en zo 12-17u