Radio 4

Bij deze wil ik u graag mijn volledige instemming betuigen met de column van H.J.A. Hofland (Lolvrije radio in CS van 26 februari) over de deprimerende gang van zaken bij Radio 4.

Het praatprogramma van Annette van Trigt is een aanfluiting voor ieder die de dag graag begint met klassieke muziek. Alleen al de naam van het programma Van Trigt tot Negen geeft aan dat narcistisch gekwek hier belangrijker is dan muziek.

Dringt het nu nooit eens door tot de Omroepleiding dat er een aanzienlijke groep Nederlanders bestaat, voor wie het genot van klassieke muziek het best wordt beleefd zonder allerlei prietpraat er omheen (afgezien van aankondigingen). Ook de voorganger van Annette van Trigt, Hans Haffmans, praatte redelijk veel, maar hij wist als groot muziekkenner tenminste waarover hij het had.

Bij mevrouw Van Trigt ontbreekt iedere affiniteit en lijken al die componisten haar even wezensvreemd als marsmannetjes. Dat het zonder opleuken ook goed kan, blijkt uit een aantal buitenlandse programma’s (hier moeilijk te ontvangen) met louter klassieke muziek. Zijn wij Nederlanders werkelijk een zo weinig muzisch volk dat het praten het altijd weer wint van het luisteren?

Eppo Jansen

Den Haag

    • Eppo Jansen den Haag