PvdA grootste in Rotterdam

Leefbaar-lijsttrekker Marco Pastors (rechts), vanochtend in het Rotterdamse stadhuis; links van hem de PvdA-wethouders Dominic Schrijer en Jantine Kriens. Foto Bas Czerwinski 05-03-2010, Rotterdam. Uitslagen verkiezingen. Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam en Dominique Schrijer van de PvdA voor aanvang. Foto Bas Czerwinski

De PvdA is aangewezen als winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam, ondanks enkele onregelmatigheden die zich afgelopen woensdag voordeden op acht stembureaus. De sociaal-democraten (28,92 procent van de stemmen) kregen 651 stemmen meer dan Leefbaar Rotterdam (28,63 procent). Beide partijen komen uit op veertien zetels.

Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb vanmorgen bekendgemaakt. Leefbaar Rotterdam accepteert de officiële einduitslag niet. Volgens lijsttrekker Marco Pastors zijn „vele ongeldige stemmen uitgebracht” en hebben kiezers „onwettige instructies” gekregen tijdens het stemmen. Hij eist een onafhankelijk onderzoek naar de „primitieve wantoestanden”.

Aboutaleb erkende vanmorgen dat zich onregelmatigheden hebben voorgedaan in Rotterdam. Zo stonden meerdere mensen in één stemhokje, hetgeen in strijd is met de Kieswet. Ook hebben mensen die geen legitimatiebewijs bij zich hadden gestemd. „Maar de omvang van de onregelmatigheden is beperkt gebleven en heeft geen invloed gehad op de uiteindelijke zetelverdeling”, aldus Aboutaleb.

In de loop van woensdagmiddag nam hij maatregelen „nadat mij signalen over misstanden hadden bereikt”, zei Aboutaleb. Zo zijn enkele stembureaus onder toezicht geplaatst. Bij drie stembureaus zijn de leden vervangen en zijn controletellingen gedaan. Aboutaleb ziet geen reden om tegemoet te komen aan de eis van Leefbaar.

Een commissie van de gemeente gaat na waar en op welke schaal leden van de stembureaus fouten hebben gemaakt. Op 16 maart velt de huidige gemeenteraad een definitief oordeel. In het uiterste geval worden de verkiezingen ongeldig verklaard en moet Rotterdam opnieuw naar de stembus.

Documentairemaker Dick Rijneke heeft woensdag camerabeelden gemaakt van onregelmatigheden in stembureau 93 in Delfshaven. Hij zegt Aboutaleb te hebben geïnformeerd, maar nog geen reactie te hebben ontvangen.

Onregelmatigheden: pagina 3