PSV gelooft in speler met Ajax-tatoeage

PSV haalde Andy van der Meyde als opvolger van Danko Lazovic, die naar Zenith St. Petersburg ging. De fans van de Eindhovense club zien vooralsnog weinig in de voormalige Ajacied.

Op het kuitbeen van Andy van der Meyde staat in gotische letters ‘Ajax’ getatoeëerd. De inmiddels dertigjarige aanvaller speelde zich zeven jaar geleden bij de Amsterdamse voetbalclub in de kijker van Inter Milaan. Een grote toekomst leek in het verschiet te liggen voor deze grillige voetballer. Maar sindsdien speelde Van der Meyde nog maar 52 competitiewedstrijden waarin hij welgeteld één doelpunt maakte. Afgelopen zomer zwaaide zijn laatste werkgever Everton hem uit en de carrière van de achttienvoudig international leek voorbij.

PSV verraste vriend en vijand door de voormalige Ajacied binnen te halen als opvolger van Danko Lazovic. Vanmiddag kreeg Van der Meyde uit handen van PSV-icoon Willy van der Kuijlen zijn nieuwe shirt uitgereikt. De voetballer, die sinds 10 februari 2007 nog maar drie keer als invaller kortstondig in actie kwam, zou binnen een aantal weken klaar moeten zijn voor een rentree in de eredivisie. „Ik wil met PSV landskampioen worden”, sprak de rechtsbuiten over zijn ambities in Eindhoven.

De clubleiding van PSV is van mening dat ze zich geen buil kunnen vallen aan de komst van de transfervrije Van der Meyde. Trainer Fred Rutten noemde het aantrekken van Van der Meyde op de website van de club uit Eindhoven „proactief”. Volgens Rutten is de komst van Van der Meyde „nooit een risico”. „De markt is dicht en veel opties waren er niet. Andy moet van ver komen, maar is ambitieus en kan misschien in de toekomst nog veel voor ons betekenen.”

Van der Meyde trainde deze week al met PSV mee. Maar de speler die ooit als klassieke rechtsbuiten een plek in Oranje veroverde, is al lang geen schim meer van zichzelf. Daar waar PSV jonge miljoenenaankopen als Stef Nijland en Reimond Manco aan andere clubs uitleende, is nu de hoop gevestigd op de uitgerangeerde Van der Meyde. Een voetballer die de laatste jaren in het nieuws kwam nadat er bij een inbraak acht Rolex-horloges, een Ferrari, een Mini Cooper en zijn hond Mac waren gestolen. Ook haalde hij in Engeland de krantenkoppen toen hij een nacht in het ziekenhuis doorbracht nadat iemand iets in zijn drankje zou hebben gegooid. En een artikel in het weekblad Voetbal International waarin uit de doeken werd gedaan welke dieren allemaal in het bezit van zijn vrouw waren, ging ook al niet meer over de voetbalkwaliteiten van Van der Meyde. Bij Everton was de voormalig international uitgegroeid tot een karikatuur van een topvoetballer.

Het geloof in een succesvol slot van zijn bewogen voetballoopbaan was bij Van der Meyde zelf ook niet groot meer. Toen het Engelse Blackburn Rovers na een proefperiode besloot af te zien van zijn diensten, probeerde de voetballer zijn conditie op peil te houden bij Jong Ajax. Wie Van der Meyde deze week in het shirt van zijn nieuwe club PSV op De Herdgang zag trainen, wist dat dit niet helemaal was gelukt. De aanvaller kampt zichtbaar met vele kilo’s aan overgewicht. Van der Meyde dacht zelf volgende week al tijdens het competitieduel met Ajax op de bank te kunnen zitten. Maar dat lijkt uitgesloten.

De fans van PSV geven Van der Meyde niet op voorhand al het voordeel van de twijfel. Nadat de voetballer rugnummer 8 kreeg toegewezen, volgden de eerste protesten tegen het vastleggen van de oud-Ajacied. In het recente verleden was PSV met het contracteren van de voormalige Ajacieden Michael Reiziger en Patrick Kluivert ook niet succesvol. Deze spelers bleken al lang over hun top heen toen ze de kleuren van PSV verdedigden. Kluivert teerde daarna nog zo op zijn verleden dat het Franse Lille hem een contract aanbood. Ook daar mislukte de voormalige spits van Oranje.

Rutten, die tien seizoenen geleden met Van der Meyde bij FC Twente werkte, gelooft nog in een toekomst van de voetballer bij PSV. De hoofdtrainer hoopt dat supporters van de Eindhovense voetbalclub snel over hun bedenkingen heen stappen. Dat zal alleen lukken als Van der Meyde op het veld beslissend is. Een oud-Ajacied zal in Eindhoven niet lang alleen kunnen teren op een succesvol verleden in Amsterdam.

    • Koen Greven