PSV gelooft in speler met Ajax-tatoeage

PSV haalt Andy van der Meyde als opvolger van Lazovic die naar Rusland ging.

De fans van de Eindhovense club zien vooralsnog weinig in de oud-Ajacied.

Op het kuitbeen van Andy van der Meyde staat in gotische letters ‘Ajax’ getatoeëerd. De inmiddels dertigjarige aanvaller speelde zich zeven jaar geleden bij de Amsterdamse voetbalclub in de kijker van Inter Milaan. Een grote toekomst leek in het verschiet te liggen voor deze grillige voetballer. Maar sindsdien speelde Van der Meyde nog maar 52 competitiewedstrijden waarin hij welgeteld één doelpunt maakte. Afgelopen zomer zwaaide zijn laatste werkgever Everton hem uit en de carrière van de voormalig international leek een stille dood te sterven.

Deze week presenteerde uitgerekend PSV de voormalige Ajacied als opvolger van de naar Rusland vertrokken Danko Lazovic.

De clubleiding van PSV is van mening dat ze zich geen buil kunnen vallen aan de komst van de transfervrije Van der Meyde. De trainer Fred Rutten noemde het aantrekken van Van der Meyde op de website van de club uit Eindhoven „proactief”. Wat de hoofdtrainer, die wel vaker in ongebruikelijke trainerstaal spreekt, daarmee bedoelde werd niet duidelijk. Maar volgens Rutten is de komst van Van der Meyde „nooit een risico”. „De markt is dicht en veel opties waren er niet. Andy moet van ver komen, maar is ambitieus en kan misschien in de toekomst nog veel voor ons betekenen.”

Van der Meyde trainde gisteren al met PSV mee. Maar de speler die ooit als klassieke rechtsbuiten een plek in Oranje veroverde is al lang geen schim meer van zichzelf. Daar waar PSV jonge miljoenenaankopen als Stef Nijland en Reimond Manco aan andere clubs uitleende, hebben ze nu hun hoop gevestigd op de uitgerangeerde Van der Meyde. Een voetballer die de laatste jaren in het nieuws kwam nadat er bij een inbraak acht Rolex-horloges, een Ferrari, een Mini Cooper en zijn hond Mac waren gestolen. Ook haalde hij in Engeland de krantenkoppen toen hij een nacht in het ziekenhuis doorbracht nadat iemand iets in zijn drankje zou hebben gegooid. En een artikel in het weekblad Voetbal International waarin uit de doeken werd gedaan welke dieren allemaal in het bezit van zijn vrouw waren, ging ook al niet meer over de voetbalkwaliteiten van Van der Meyde. Bij Everton was de voormalig international uitgegroeid tot een karikatuur van een topvoetballer.

Het geloof in een succesvol slot van zijn bewogen voetballoopbaan was bij Van der Meyde ook niet groot meer. Toen Blackburn Rovers na een proefperiode besloot af te zien van zijn diensten, probeerde de voetballer zijn conditie op peil te houden bij Jong Ajax. Wie Van der Meyde deze week in het shirt van zijn nieuwe club PSV gepresenteerd zag worden wist dat dit niet helemaal gelukt was. De aanvaller kampt zichtbaar met vele kilo’s aan overgewicht. Van der Meyde denkt zelf binnen twee weken fit genoeg te zijn om de uitwedstrijd tegen Ajax bij de selectie van PSV te horen. „Ik wil met PSV landskampioen worden”, sprak de rechtsbuiten ambitieus.

De fans van PSV geven Van der Meyde niet op voorhand al het voordeel van de twijfel. Nadat de voetballer het rugnummer 8 kreeg toegewezen, volgden de eerste protesten tegen het vastleggen van de oud-Ajacied. In het recente verleden was PSV eerder met het contracteren van de voormalige Ajacieden Patrick Kluivert en Michael Reiziger ook niet succesvol. Beide spelers bleken al lang over hun top heen toen ze op het einde van hun loopbaan de kleuren van PSV verdedigden. Kluivert teerde daarna echter nog zo op zijn verleden dat het Franse Lille hem nog een contract aanbood.

Trainer Rutten, die tien seizoenen geleden met Van der Meyde bij FC Twente werkte, gelooft nog in een toekomst van de voetballer bij PSV. De hoofdtrainer hoopt dat supporters van de Eindhovense voetbalclub snel over hun bedenkingen heen stappen. Dat zal alleen lukken als Van der Meyde op het veld beslissend is. Een oud-Ajacied zal in Eindhoven niet lang alleen kunnen teren op een succesvol verleden in Amsterdam.

Bekijk foto’s van de kennismaking van Andy van der Meyde bij PSV op psv.nl

    • Koen Greven