nrcboeken.nl

Uit de serie Plugs-In van Rob Scholte Uit besproken boek
Uit de serie Plugs-In van Rob Scholte Uit besproken boek

Ooggetuige Hiroshima-bombardement blijkt oplichter

Om drama’s te voorkomen als met James Frey, schrijver van het als waargebeurd gepresenteerde verzonnen verslavingsverhaal In duizend stukjes (2003), zijn Amerikaanse uitgevers steeds minutieuzer geworden in hun ‘fact checking’. Terecht, zo blijkt uit het schielijk terugtrekken door uitgeverij Henry Holt van The Last Train From Hiroshima, een boek van Charles Pellegrino over het bombardement op de Japanse stad aan het eind van WO II. Een van de belangrijkste bronnen blijkt een oplichter, zo bericht The New York Times. Pellegrino heeft zijn fout toegegeven maar dat mocht niet baten, ook omdat er nog veel meer vragen opdoken die hij niet afdoende kon beantwoorden. De 18.000 gedrukte exemplaren van het boek zijn inmiddels vernietigd. (TJ)

Mantel: ‘14-jarige meisjes klaar om kinderen te krijgen’

De 57-jarige Engelse schrijfster en Booker Prize-winnares Hilary Mantel deed in een interview met Stella Magazine onlangs enkele uitspraken over veertienjarige meisjes waarmee ze het publieke debat over tienerzwangerschappen in Groot-Brittannië heeft doen oplaaien. Mantel stelde in het interview dat meisjes klaar zijn om kinderen te krijgen vanaf hun veertiende, zo meldt The Daily Telegraph. „Seks hebben en kinderen krijgen is natuurlijk voor jonge vrouwen, en hun instincten worden onderdrukt in het belang van de maatschappelijke timetable. (...) Ik denk dat mannenlevens de timing bepalen. Mannen bereiken een seksuele piek op hun twintigste, en een sociale op hun veertigste. Voor vrouwen is die timing verkeerd.” De uitspraken van Mantel lokken nogal wat kritiek uit, temeer daar Groot-Brittannië kampt met het hoogste percentage tienerzwangerschappen in West-Europa, ondanks een tienjarige overheidscampagne ter preventie. (DL)

Prequel ‘Carrie Diaries’ (‘Sex and the City’) hit in Bologna

De Kinderboekenbeurs te Bologna gaat over drie weken weer van start, en de deelnemende uitgevers zijn overwegend positief, zo bericht The Bookseller. De belangstelling voor prentenboeken is weer groeiende en vooral de ‘crossover’-markt is sterk – deels dankzij aan nieuwe markten, zoals China, waar het ‘young adult’-boek pas relatief recent ontdekt is. Candace Bushnell (van ‘Sex and the City’) komt met The Carrie Diaries, een ‘prequel’ over haar hoofdpersonage, vóórdat ze een begerende en begerenswaardige New Yorkse vrijgezel werd. Het is in zeventien landen verkocht en uitgever Harper Collins verwacht in Bologna meer zaken te kunnen doen. (TJ)

Tijdelijke afspraken schrijvers en uitgevers over e-boek

De Vereniging van Letterkundigen (VvL), de belangenvereniging van schrijvers en vertalers in Nederland, heeft met de Literaire Uitgeversgroep (LUG) tijdelijke afspraken gemaakt over de honorering van e-boeken. Volgens de afspraken verlenen de auteur en de vertaler de uitgever een exclusieve licentie om hun werk in e-boekvorm te exploiteren tegen het gangbare honorarium, zo laten de GAU (de Groep Algemene Uitgevers) en de VvL weten.

Een gangbare royalty voor de uitgave van e-boeken zit tussen de 15 procent en de 20 procent van de netto-opbrengst. Voor vertalers ligt deze royalty tussen 2 en 4 procent.

De afspraken voor het e-boek zijn vastgelegd in een addendum bij het Modelcontract voor de periode van een jaar. Wegens de snelle veranderingen in de digitale leesmogelijkheden zullen volgend jaar opnieuw afspraken worden gemaakt. (BH)

Shortlist voor de Socrateswisselbeker 2010 bekend

De jury van de Socrateswisselbeker heeft uit ruim tachtig boeken vijf titels gekozen die meedingen naar de prijs van het ‘prikkelendste, Nederlandstalige filosofieboek’ uit 2009. De vijf zijn: Filosofie van het kijken van Mieke Boon en Peter Henk Steenhuis; Democratie voor dieren van Erno Eskens; Opnieuw beginnen van Marli Huijer en Reinjan Mulder; De passage naar Europa van Luuk van Middelaar en Niets cadeau van Gerard Visser.

De winnaar van de Socrateswisselbeker zal bekend worden gemaakt tijdens de Nacht van de Filosofie op vrijdag 9 april 2010 in Felix Meritis in Amsterdam. (BH)

Grunbergs Tirza ‘belangrijkste roman van 21ste eeuw’

Weekblad de Groene Amsterdammer hield een enquête onder veertig mensen uit het boekenvak. Volgens een derde van de uitgevers, schrijvers, publicisten en academici is Tirza van Arnon Grunberg het tot nog toe belangrijkste boek van de nieuwe eeuw. Maar Grunberg behoorde ook tot de ondervraagden. (MS)

OP DE SITE

Waarom zou je een literair tijdschrift lezen? En: Polen windt zich op over de fictie van Ryszard Kapuscinski.

M.m.v. Dirk Leyman, Toef Jaeger, Bernard Hulsman, Maartje Somers en Marianne Vermeijden.

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl. Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans blog www.depapierenman.be