Nederland kort

Strenge controle op verbod tot roken in horeca wordt hervat

Door onzer redacteuren

Rotterdam. Het rookverbod in kleine cafés wordt weer streng gecontroleerd. Sinds enkele dagen controleert de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) of de cafés zonder personeel zich houden aan het rookverbod. Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) heeft daarvoor opdracht gegeven. Een woordvoerder van de VWA bevestigt dat afgelopen weekeinde is begonnen met de controles. De instelling heeft 260 controleurs die vooral de voedselhygiëne en het rookverbod in de horeca in de gaten houden. De VWA bezocht de afgelopen dagen tientallen cafés. Niet duidelijk is hoeveel boetes zijn uitgedeeld. Vorige week vernietigde de Hoge Raad arresten van de gerechtshoven in Den Bosch en Leeuwarden, die twee cafés die het rookverbod negeerden vrijspraken. Die rechters vonden de Tabakswet onduidelijk, maar de Hoge Raad verwierp dit. Na de vrijspraken door de gerechtshoven, afgelopen voorjaar, had Klink de controle op het rookverbod in cafés zonder personeel opgeschort. Klink twijfelde vorige week na de uitspraak van de Hoge Raad of hij de controles weer moest invoeren. Een reden daarvoor is dat hij onderzoek laat doen naar alternatieve methoden om de lucht in kleine cafés te zuiveren. Het rookverbod voor de horeca werd in juli 2008 van kracht.

Lees achtergronden over het rookverbod: nrc.nl/rookverbod

‘Prins Bernhard was lid van NSDAP’

Amsterdam. De sympathie van prins Bernhard voor en zijn betrokkenheid bij Duitse nationaal-socialistische organisaties is aanzienlijk groter dan hij later deed voorkomen. Dat concludeert schrijfster Annejet van der Zijl in haar proefschrift Bernhard. Een verborgen geschiedenis, waarop zij gisteren is gepromoveerd. Van der Zijl stuitte op een lidmaatschapskaart van de Deutsche Studentenschaft die door Bernhard van een handtekening was voorzien. Deze studentenvereniging had een nationaal-socialistische signatuur en werd in 1945 door de geallieerden verboden. Op deze kaart wordt onder andere melding gemaakt van Bernhards lidmaatschap van de NSDAP. Bernhard zelf heeft tot zijn dood in 2004 ontkend lid te zijn geweest van de NSDAP of gesympathiseerd te hebben met het Hitler-regime. Wel verklaarde hij korte tijd aspirant-lid te zijn geweest van de SA en/of de SS.

Eurlings: NS niet op weer voorbereid

Den Haag. De Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail waren in december onvoldoende voorbereid op het winterweer. De organisaties komen daarom met maatregelen om nieuwe problemen te voorkomen. Dat schreef demissionair minister Eurlings (Verkeer, CDA) deze week op basis van een evaluatie in een brief aan de Tweede Kamer. Om ervoor te zorgen dat de verbeteringen ook echt worden doorgevoerd, kondigde Eurlings eerder een onafhankelijk onderzoek aan. Door hevige sneeuwval ontstond eind vorig jaar een chaos op het spoor. (ANP)

Weer sterfgeval Q-koorts bekend

Bilthoven. Opnieuw is dit jaar iemand overleden aan chronische Q-koorts. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat het sterfgeval gisteren bekendmaakte, had de patiënt de ziekte al langer geleden opgelopen en leed het slachtoffer ook aan andere ernstige kwalen. Het RIVM maakte vorige week al twee sterfgevallen bekend. Volgens de officiële opgaven zijn tot nu toe in Nederland tien mensen aan Q-koorts bezweken. (ANP)