N-Korea beleeft mislukte WK-test

In de aanloop naar het WK voetbal in Zuid-Afrika zit het Noord-Korea niet mee. De vriendschappelijke wedstrijd in en tegen Venezuela moest gisteren vanwege de invallende duisternis tien minuten voor tijd worden gestaakt. Op dat moment stond het 1-1. Pak Nam-chol scoorde al in de zevende minuut voor de Koreanen, maar vlak voor rust schoot Louis Anyelo Peña van het Portugese SC Braga de gelijkmaker binnen.

Het duel, dat gespeeld werd in het stadje San Felipe in het noordwesten van Venezuela, was twee uur later dan gepland begonnen. De Noord-Koreanen weigerden om midden op de dag het veld op te gaan vanwege de hitte, met temperaturen in San Felipe oplopend tot 36 graden. De Aziaten moesten hun outfits voor de wedstrijd ook nog eens lenen van het nationale team van Venezuela, omdat de eigen shirts tijdens de vliegreis zoek waren geraakt. De twee landen spelen de wedstrijd morgen over in de havenstad Puerto la Cruz.

Noord-Korea doet dit jaar voor het eerst sinds 1966 weer mee aan het WK voetbal. Destijds bereikte het land de kwartfinale, waarin het verloor van Portugal.

Noord-Korea krijgt het niet gemakkelijk: het land is ingedeeld in Groep G, volgens velen de zwaarste poule. Brazilië, Ivoorkust en oude bekende Portugal zijn straks de tegenstanders van Noord-Korea. Op 15 juni is de eerste wedstrijd van de Noord-Koreaanse ploeg: in Johannesburg wacht vijfvoudig wereldkampioen Brazilië. Venezuela heeft zich nog nooit geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal.

(ANP, DPA, AP)