Mijn zoon werd ingeloot. Gaat dat ten koste van Amsterdamse kinderen?

In reactie op het artikel ‘Paranoïde gedachten bij de keus van een gymnasium’ van Hans van Wetering over de loting voor gymnasia (Opiniepagina, 4 maart) het volgende. De stelling dat kinderen van buiten Amsterdam zonder meer bevoordeeld worden boven kinderen uit Amsterdam vind ik ernstig. Dat blijkt de inzet te zijn voor een kort geding, aangespannen door Amsterdamse ouders (NRC Handelsblad, 4 maart). Wij wonen in Landsmeer, een dorp net ten noorden van Amsterdam. In Landsmeer zijn er geen middelbare scholen. Kinderen uit Landsmeer die zich inschrijven voor een middelbare school in Amsterdam, zijn wel degelijk gebonden aan de Amsterdamse kernprocedure en mogen zich dus ook maar op één school in Amsterdam inschrijven. Dat geldt kennelijk niet voor kinderen uit alle gemeenten om Amsterdam en dat is inderdaad niet eerlijk.

Toch vraag ik me af hoeveel kinderen van buiten Amsterdam met passende scholen in de buurt plaatsen opeisen op scholen in Amsterdam ten koste van Amsterdamse kinderen. De meeste kinderen gaan immers gewoon naar een school die niet al te ver weg is. Ter illustratie: in de klas van mijn zoon – hij werd ingeloot – zitten twee kinderen uit Landsmeer. De overige leerlingen komen allemaal uit Amsterdam. In deze klas zitten dus kinderen die allemaal gebonden zijn aan de Amsterdamse kernprocedure. Ze wonen in Amsterdam of in een gemeente waar geen middelbare school aanwezig is. En waarom zou een enkel gemotiveerd kind dat verder weg woont en geen bezwaar heeft tegen de flinke reistijd niet naar een zelfstandig gymnasium mogen in Amsterdam? Mijn zoon heeft in Landsmeer op de basisschool gezeten: de Montessorischool Landsmeer. Ook deze school kan de aanmeldingen niet aan en moet sommige kinderen en ouders teleurstellen. Op deze school zitten veel kinderen uit Amsterdam. Hun wordt niet de deur geweigerd omdat ze toevallig net buiten de gemeentegrenzen wonen. Gelukkig maar.

De heer Van Wetering kan zich gelukkig prijzen. Zijn slimme dochter zal met haar schooladvies vast een fijne en uitdagende schoolcarrière tegemoet gaan. Zelfs als zij voor een zelfstandig gymnasium wordt uitgeloot.

Heleen Quint

Landsmeer

    • Heleen Quint Landsmeer