Marcouch na actie in raad A'dam

PvdA-politicus Ahmed Marcouch, nog even voorzitter van stadsdeel Slotervaart, is met voorkeursstemmen gekozen in de gemeenteraad van Amsterdam. Marcouch stond als lijstduwer op een onverkiesbare plek op de kandidatenlijst.

Het Amsterdamse stembureau maakte vanmorgen de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekend. Marcouch kreeg ruim 12.000 stemmen, zeven keer zoveel als nodig. „Dit is een steun voor mijn beleid in Slotervaart: tegen de verloedering en de overlast, vóór de homorechten en het recht moslim te zijn”, zei Marcouch vanmorgen.

Voor de PvdA-top was Marcouch de gedroomde voorzitter van het fusiestadsdeel Nieuw-West. Maar Marcouch verloor vorig jaar de slag om het lijsttrekkerschap van Achmed Baâdoud, onder wiens leiding de PvdA afgelopen week de grootste werd in Nieuw-West. Marcouch voerde afgelopen weken een intensieve voorkeursactie om in de raad te komen. Hij ging niet in op vragen over een eventueel wethoudersschap.

De PvdA krijgt 15 zetels in de raad (tegen 20 in 2006), één meer dan in de voorlopige uitslag. GroenLinks blijft staan op 7 zetels en wint er niet één zoals eerder gedacht. Met 22 zetels hebben de huidige collegepartijen net geen meerderheid, zodat een driepartijen coalitie noodzakelijk is.

Een informateur moet in Amsterdam met de zes grootste partijen onderzoeken welk college het beste kan worden gevormd. Dit heeft de PvdA, die het initiatief heeft bij de collegeonderhandelingen, voorgesteld aan de andere partijen. Een brede informatieronde moet snel een beeld opleveren van de plannen voor de hoofdstad.

GroenLinks wil graag verder met de ‘rood-groene’ coalitie, zegt fractievoorzitter Maarten van Poelgeest: „Een coalitie met D66 erbij ligt nu het meest voor de hand.” D66 maakte de grootste sprong, tot 7 zetels.

De VVD – 8 zetels – wil graag een ‘paarse’ coalitie van PvdA, VVD en D66, die een echt ‘ander’ beleid kan voeren. „De VVD is de tweede partij van de stad en D66 is de grote winnaar”, licht fractievoorzitter Eric van der Burg toe: „Met 30 zetels is er ook een stabiele meerderheid die slagvaardig kan optreden in deze moeilijke tijden.”

Alle uitslagen op nrc.nl/raadsverkiezingen