Kort nieuws Economie

ECB voorspelt lichte groei in de eurozone

Frankfurt, 5 maart. De economie van de eurozone zal dit jaar licht groeien ten opzichte van 2009, toen er een krimp van 4,1 procent was. Volgens president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) ligt het herstel van de economie op koers, maar zal dat herstel waarschijnlijk „oneven” verlopen. Trichet gaf gisteren een toelichting op het eerder op de dag genomen besluit de rente op 1 procent te houden. De ECB verwacht voor 2010 een groei van het bruto binnenlands product (bbp) van de zestien eurolanden tussen 0,4 tot 1,2 procent. (ANP)

Acties postbodes tegen liberalisering

Brussel, 5 maart. Postbodes uit EU-lidstaten voeren van 12 tot 15 april actie tegen de liberalisering van de postmarkt. Ze eisen dat die voorlopig wordt stopgezet, omdat niet is voldaan aan de EU-afspraak dat overal in Europa een voor iedereen toegankelijke dienstverlening overeind moet blijven. Ook eisen de postbodes dat zij volgens de cao worden betaald. Tot de actieweek is gisteren besloten tijdens een door de SP georganiseerde bijeenkomst in Brussel. (ANP)

EU investeert in energieprojecten

Brussel, 5 maart. De Europese Commissie trekt 2,3 miljard euro uit voor subsidies aan 43 grote energieprojecten. Dat is gisteren in Brussel bekendgemaakt. Voor twaalf projecten wordt 910 miljoen euro uitgetrokken. Voor 31 gaspijpleidingsprojecten is 1,39 miljard euro bestemd. Het geld wordt de komende 18 maanden toegekend. De projecten moeten bijdragen aan economisch herstel en een constante beschikbaarheid van energie garanderen door het creëren van een grensoverschrijdende infrastructuur. (ANP)

Rechter: vertraagde vlucht vergoeden

Haarlem, 5 maart. De kantonrechter in Haarlem heeft luchtvaartmaatschappij Martinair veroordeeld tot het betalen van een vergoeding aan een passagier die bij een vlucht in 2007 een grote vertraging opliep. Volgens jurist Peter Meijer van DAS Rechtsbijstand kan dit gevolgen hebben voor veel soortgelijke rechtszaken. De kantonrechter heeft bij het vonnis gewacht op een oordeel van het Europese Hof van Justitie over claims bij vertragingen. Meijer zegt dat het alleen al bij DAS gaat om tientallen zaken van mensen die geld willen terugkrijgen zien van luchtvaartmaatschappijen. Het Europese Hof bepaalde op 19 november vorig jaar dat de maatschappijen passagiers moeten compenseren als een vlucht meer dan drie uur vertraagd is. (ANP)