Kort nieuws Economie

Britse rente blijft op 0,5 procent

Londen, 5 maart. De Britse centrale bank heeft gisteren de rente gehandhaafd op het historisch lage niveau van 0,5 procent. Het is de twaalfde maand op rij dat het Britse rentetarief ongewijzigd blijft. De Britse economie kwam in de laatste drie maanden van vorig jaar uit een recessie, met een groei van 0,3 procent. Daar gingen zes kwartalen krimp aan vooraf. Mocht de economie verslechteren, dan houdt de Britse regering de deur open om het noodkrediet van 200 miljard pond te verhogen. Met dit steunpakket zijn de Britse kredietmarkten sinds maart vorig jaar in gang gehouden. Vorige maand maakte de Britse centrale bank een voorlopig einde aan het noodkrediet. (ANP)

Werkloosheid in Frankrijk hoger

Parijs, 5 maart. De werkloosheid in Frankrijk is in het laatste kwartaal van vorig jaar op het hoogste niveau in tien jaar beland. Van de beroepsbevolking was 9,6 procent werkloos. In totaal ging het om meer dan 2,7 miljoen mensen. Dat maakte het Franse bureau voor de statistiek gisteren bekend. In het derde kwartaal kwam het werkloosheidspercentage nog uit op 9,1. Vooral mannen verloren hun baan, omdat de industriële sector in Frankrijk harde klappen kreeg. (ANP)

Winst Lego stijgt meer dan 60 pct

Billund, 5 maart. De Deense speelgoedfabrikant Lego heeft vorig jaar 60 procent meer winst geboekt. De omzet steeg 22 procent. De groei werd bereikt op een wereldwijd stagnerende speelgoedmarkt, maakte het familiebedrijf gisteren bekend. Op Engelstalige markten verkochten de Legoproducten het best. In Europa en grote delen van Azië steeg de verkoop „aanzienlijk”. De nettowinst bedroeg 2,2 miljard kroon (296 miljoen euro), de omzet bereikte een niveau van bijna 11,7 miljard kroon. (ANP)