Kort nieuws Buitenland

Nieuw proces tegen Egyptenaar om moord in Dubai

Kairo, 5 maart. Een rechter in Egypte heeft gisteren besloten tot een nieuw proces tegen een zakenman die ter dood was veroordeeld omdat hij in 2008 een oud-politieman had gehuurd om een ex-vriendin, een Libanese popzangeres, in Dubai te vermoorden. De vernietiging van het vonnis leidde tot beschuldigingen dat Hisham Talaat Moustafa uiteindelijk vrijuit zal gaan. Moustafa is een van de rijkste zakenlieden van Egypte en een invloedrijk lid van president Mubaraks partij. Bewakingscamera’s in Dubai legden beelden van de dader vast. Deze heeft bekend in opdracht van Moustafa te hebben gehandeld. (AP)

Omstreden wet corruptie Slowakije

Bratislava, 5 maart. In Slowakije is gisteren een omstreden anti-corruptiewet aangenomen. Onder die wet mag elke Slowaak opheldering eisen over de oorsprong van bezittingen van anderen ter waarde van 460.000 euro of meer. Lukt het die personen niet om duidelijk te maken dat zij eerlijk aan hun bezittingen zijn gekomen, dan mag de rechter daar beslag op leggen. De wet is volgens EU-lid Slowakije bedoeld om mensen aan te pakken die rijk zijn geworden met georganiseerde misdaad of corruptie. (Reuters)

Libië waarschuwt oliebedrijven VS

Tripoli, 5 maart. De hoogste Libische olie-autoriteit heeft gisteren in Tripoli vertegenwoordigers van Amerikaanse oliemaatschappijen ontboden en gewaarschuwd dat de Libische ruzie met de VS negatieve consequenties voor hun werk in Libië kan hebben. Libië heeft excuses van Washington geëist omdat een Amerikaanse woordvoerder zich vrolijk had gemaakt over de oproep van de Libische leider Gaddafi tot een jihad tegen Zwitserland. De Amerikaanse bedrijven hebben miljarden dollars geïnvesteerd in de Libische olie-industrie. (Reuters)

Schietpartij voor ingang Pentagon

Washington, 5 maart. Bij een schietpartij voor het Pentagon in Arlington, Virginia, zijn gisteren twee beveiligingsagenten gewond geraakt. De schutter, John Patrick Bedell (36) uit Californië, werd vervolgens dodelijk geraakt en overleed later in het ziekenhuis. Uit gevonden documenten blijkt dat Bedell een sterke afkeer van de Amerikaanse overheid had. (AP)

Japan: deze maand plan voor Okinawa

TOKIO, 5 maart. De Japanse premier Yukio Hatoyama wil nog deze maand met een plan komen voor de verplaatsing van de Amerikaanse helikopterbasis Futenma op het eiland Okinawa. Hatoyama wil de kwestie, die de relatie met de Verenigde Staten onder druk zet, eind mei hebben opgelost. De inwoners van Okinawa verzetten zich al jaren tegen de massale aanwezigheid van Amerikaanse troepen op het eiland. (Reuters)

‘Rebellenleider op Kaukasus gedood’

Rostov-on-Don, 5 maart. De Russische autoriteiten hebben gisteren gezegd een belangrijke rebellenleider in de onrustige deelrepubliek Ingoesjetië te hebben gedood. Aleksandr Tichomirov, geldt als een van de meest actieve rebellen op de noordelijke Kaukasus. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor diverse aanslagen. Rusland heeft eerder beweerd dat het Tichomirov had gedood, maar dat bleek later niet waar. (AP)

Weer treinongeluk op Belgisch spoor

Door onze correspondent

BRUSSEL, 5 MAART. Ruim twee weken na een botsing tussen twee passagierstreinen heeft zich opnieuw een incident voorgedaan op het Belgische spoor. In Glaaien, vlakbij Luik, reed een locomotief gisteravond in op een goederentrein. Er waren geen gewonden. De oorzaak wordt onderzocht.

Donorconferentie Haïti op 31 maart

Washington, 5 maart. De internationale donorconferentie voor het door een aardbeving getroffen Haïti zal plaatshebben op 31 maart bij de Verenigde Naties in New York. Dat hebben de VS gisteren bekendgemaakt. (AFP)