Kort nieuws Binnenland

‘Homohostie’ wekt ergernis van r.k.-conservatieven

Oss, 5 maart. Het bisdom Den Bosch heeft bij conservatieve kaholieken ergernis gewekt met de handreiking aan homoseksuelen in de discussie over ontvangst van de communie. De conservatieve pastoor Cor Mennen uit Oss, tevens adviseur van bisschop Antoon Hurkmans, beschuldigt hem in een e-mail van liegen en hij eist correctie van het standpunt. Op de internetpagina van het katholiek magazine Catholica is een petitie gestart als steun aan de Reuselse pastoor Luc Buyens die de hostie weigerde aan de openlijk homoseksuele Prins Carnaval in het dorp. Na een gesprek met homo-organisatie COC had het bisdom woensdag verklaard dat mensen zelf moeten bepalen of ze de communie mogen ontvangen. (ANP)

Ontvoerd kind terug naar moeder

Utrecht, 5 maart. Een rechter in de Verenigde Staten heeft beslist dat de ontvoerde Katja Leendertz uit Ede terug moet naar haar moeder in Nederland. Binnen tien dagen na de uitspraak, die op 3 maart is gedaan, zou het 8-jarige meisje terug moeten zijn. Dat heeft de advocaat van de moeder gisteren laten weten. De vader nam zijn dochter op 27 mei 2009 onaangekondigd mee vanaf een schoolplein in Ede. De ontvoering leidde tot veel beroering. Het meisje woont nu met haar vader in Amerika. (ANP)

Brabantse boeren tegen megastallen

Tilburg, 5 maart. De leden van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) zijn tegen megastallen. Een meerderheid kiest voor zogenoemde ‘eigenschaligheid’ als maat voor hun bedrijf. Dat blijkt uit drie ledenbijeenkomsten die zijn gehouden in aanloop naar de discussie in de Brabantse Provinciale Staten over het burgerinitiatief tegen megastallen. Het debat in de Staten staat gepland op 19 maart. (ANP)

Q-koorts bekeken bij zwangere vrouw

Groningen, 5 maart. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) begint deze maand een grootschalig onderzoek naar de gevolgen van Q-koorts bij zwangere vrouwen. Het ziekenhuis heeft dat vandaag bekendgemaakt. Het is de bedoeling dat vierduizend vrouwen eraan meedoen. Niet precies bekend is wat de risico’s zijn als zwangere vrouwen Q-koorts hebben. Het ziekenhuis wil nu weten of het zinvol is standaard bloedonderzoek te doen bij zwangere vrouwen om de ziekte te kunnen vaststellen. (ANP)

Auto ontploft in Kerkrade

Door onze correspondent

Maastricht, 5 maart. Een 52-jarige vrouw uit het Duitse Würselen heeft vanochtend brandwonden aan haar handen en haar gezicht opgelopen, toen haar auto plotseling ontplofte in Kerkrade. De vrouw is overgebracht naar het ziekenhuis in Aken. De uitgebrande auto is in beslag genomen door de politie, die de oorzaak van de explosie probeert vast te stellen. Door de ontploffing sneuvelden ruiten van diverse omliggende woningen.