Internationaal kort

Opstandelingen in Pakistan vallen legerpost aan

Khar. Zo’n tweehonderd militanten hebben gisteren met machinegeweren en raketwerpers een legerpost aangevallen in de Pakistaanse tribale regio Mohmand. In het vuurgevecht zijn volgens militairen dertig opstandelingen en een militair gedood. Het gebied Chamarkand, waar de aanval plaatshad, grenst aan de tribale regio Bajaur. Het leger heeft deze week verklaard dat de veiligheidssituatie in Bajaur na twee jaar gevechten onder controle is. Veel opstandelingen zijn uit Bajaur naar nabijgelegen gebieden vertrokken. (AP, Reuters)

Gedrang bij Indiase tempel: 63 doden

Lucknow. In een stadje in Uttar Pradesh, een deelstaat in het noorden van India, zijn gisteren zeker 63 bezoekers van een tempel omgekomen in het gedrang van duizenden hindoes die bijeenkwamen voor een religieuze ceremonie en het uitdelen van gratis kleding en keukengerei. De chaos ontstond toen het hek rond het complex, dat in aanbouw is, het begaf. Er zijn tientallen gewonden, van wie velen in kritieke toestand verkeren. (AP)

Terreurverdachten opgepakt in Atjeh

Door onze correspondent

Jakarta. De Indonesische politie in de Noord-Sumatraanse provincie Atjeh heeft dertien mannen opgepakt op verdenking van deelname aan een trainingskamp voor islamitische terroristen. Vorige week werden ook al drie mannen om die reden gearresteerd. De nationale politie onderzoekt nog of de mannen gelieerd zijn aan Jema’ah Islamiyah, het terreurnetwerk dat verantwoordelijk is voor eerdere aanslagen in Indonesië.

Vrouwen weigeren veiligheidsscanner

Londen. Twee vrouwen die op een vliegveld in Manchester weigerden door een veiligheidsscanner te gaan, zijn geweigerd op een vlucht naar Islamabad. Het vliegveld doet een proef met de scanners en pikt willekeurig passagiers uit de rij voor een volledige scan. Een van de vrouwen, een moslima, zou om religieuze gronden hebben geweigerd. De andere om gezondheidsredenen. Volgens een woordvoerder van Manchester Airport stelt een richtlijn van de regering dat passagiers die medewerking weigeren geen toegang krijgen tot de luchthaven. (AP, BBC)