In Almere is de Hema altijd ver van je huis

Ik heb ooit een stukje over Almere geschreven, omdat mijn vriend daar woonde. Het stukje ging over een stel babyzwaantjes dat vastzat op een boot.

Die column is kennelijk nogal blijven hangen, want ik werd de laatste tijd vaak opgebeld door journalisten die in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen wilden praten met ‘een leuke Almeerder’. Ik vond dat best een aardig compliment, maar ik ben geen leuke Almeerder. Ik ben namelijk geen Almeerder.

Inmiddels begrijp ik wel waarom ze mij steeds belden. Zo veel leuke Almeerders zijn er niet, blijkt uit de uitkomst van de gemeenteraadsverkiezingen. Almere is PVV City, en dat is niet echt leuk. Vind ik dan.

Uit onderzoek is gebleken dat Almeerders PVV stemmen omdat ze hun stad heel gevaarlijk vinden. Almere is officieel een van de vijfendertig veiligste steden van Nederland, maar Almeerders vinden het doodeng op straat.

Waarom zijn de Almeerders dan toch zo bang? Dat vertelt het verhaal niet. Gelukkig heb ik zelf jarenlang onderzoek kunnen doen in Almere, en ik publiceer mijn bevindingen hierbij, voor als er in de toekomst weer eens een nieuwe stad wordt aangelegd.

1. In Almere is de Hema altijd ver van je huis. Je hebt in Almere namelijk aparte wijken voor wonen en winkelen. Daarom kun je nooit met je (moslim)buurvrouw naar de Hema lopen voor een bakje koffie. De afwezigheid van geruststellende Hema’s komt de sfeer in de woonwijken niet ten goede.

2. In Almere zijn sowieso weinig gezellige ontmoetingsplekken. Zie de beelden uit café Get Down, waar Wilders en andere PVV’ers woensdagavond de verkiezingsuitslagen afwachtten. Café Get Down is hoe een gezellige ontmoetingsplek in Almere eruitziet.

3. In Almere hebben veel mensen enorme honden. Sommige van die honden zijn zo enorm dat ze poezen opeten. (Deze informatie heb ik uit de eerste hand.)

4. In Almere waait het vaak verschrikkelijk hard. Vooral ’s avonds, op de uitgestorven parkeerplaats van de Hema. Dat geeft een unheimisch gevoel.

5. In Almere wonen veel ontevreden mensen. Ze zijn ontevreden omdat ze geen huis in, bijvoorbeeld, Amsterdam meer konden betalen, en moesten uitwijken naar Almere. En als je de hele dag ontevreden mensen tegenkomt, word je vanzelf bang.

Ik heb Almere altijd verdedigd, want er zijn ook veel goede dingen: bomen, strandjes, rustige fietspaden en zwanen. Maar dat is niet genoeg.

Arme Almeerders. Ik betwijfel of het bewind van de PVV ze minder angstig zal maken.

    • Aaf Brandt Corstius