IHC Merwede krimpt in op twee werven

Scheepsbouwer IHC Merwede draait de activiteit op twee werven in Nederland terug. „We rationaliseren onze productiecapaciteit”, zegt directeur Goof Hamers. Een deel van de scheepswerf in Hardinxveld-Giessendam wordt stilgelegd en op een door het concern gehuurde werf in Heusden wordt de productie stopgezet.

Volgens de directie vallen er door de maatregel geen ontslagen onder de 2.200 vaste werknemers van IHC Merwede. Wel wordt een deel van het personeel overgeplaatst naar andere werven. De reorganisatie zorgt ervoor dat een deel van de 1.200 werknemers die door de scheepsbouwer op tijdelijke basis worden ingehuurd, geen werk meer hebben. Een precies aantal is niet bekend.

„We zijn een buitengewoon winstgevend en gezond bedrijf”, zegt Hamers. De omzet in 2009 ligt volgens hem op het zelfde niveau als de 1,1 miljard euro van het topjaar 2008. „In 2010 zal de omzet wel iets lager zijn”, zegt hij. „Maar we verwachten geen gedwongen ontslagen.” Ook de nettowinst komt volgens hem iets lager uit dan de 76 miljoen euro die in 2008 werd geboekt. Maar niet dramatisch.

IHC Merwede telt in Nederland circa 1.600 en in Engeland en China circa 600 medewerkers.