Hoera! YouTube wordt vijf (maar de film is veel ouder)

Het kan niemand ontgaan zijn: YouTube bestaat vijf jaar. Voor kinderen is het vast alsof het altijd heeft bestaan.

http://www.youtube.com/watch?v=rbj4_NWhQko Lumiere

Sommige populaire filmpjes, zoals de Numa Numa jongen, zijn meer dan een miljard keer bekeken, door mensen over de hele wereld.

Voor YouTube bestond, zag je zulke filmpjes niet zo vaak. Want mensen maakten zelf minder filmpjes en er was nog geen makkelijke manier om de filmpjes die wel werden gemaakt aan een boel andere mensen te laten zien.

Er was één programma op de televisie waarin grappige fragmenten uit video’s en homemovies werden vertoond, waarin per ongeluk allerlei dingen mislukten.. Maar verder zag je op de televisie en in de bioscoop alleen dingen die expres fout gingen: als iemand uitgleed over een bananenschil dan gleed hij uit omdat de regisseur dat wilde. Ik denk dat ook om die reden er in de afgelopen honderd jaar zoveel speelfilms werden gemaakt; op grappige momenten was er nu eenmaal vaak geen camera bij, zoals nu. Dus dan moet je het maar gaan namaken.

Nog langer dan honderd jaar geleden was dat weer anders: toen vonden de mensen alles wat gefilmd werd interessant. Bijvoorbeeld een trein die aankomt op een station. Of een man die niest. Dat was toen de film net was uitgevonden, in Frankrijk door Auguste en Louis Lumière en in Amerika door Thomas Alva Edison (zo'n mooie uitvinding werd natuurlijk meer dan eenmaal gedaan). En toen was alles nog spannend om te laten zien. Over een bananenschil hoefde niet eens iemand uit te glijden. Dat je die bananenschil kon zien, dat was het geweldige.

De films die Edison en de gebroeders Lumière toen maakten, staan nu voor een deel ook weer op YouTube. Tik maar eens Lumière of Edison in.

Als je naar die filmpjes kijkt, blijkt dat mensen waarschijnlijk altijd om dezelfde dingen zullen lachen. Op YouTube zijn bijvoorbeeld filmpjes over baby’s nogal populair. Denk bijvoorbeeld aan Charley bit my finger. De Lumières maakten ook veel filmpjes over baby’s. Kijk maar eens naar het filmpje waarin twee baby’s in hun kinderstoelen ruzie met elkaar krijgen. Het is meer dan honderd jaar oud, 114 jaar om precies te zijn, maar het zou gisteren gemaakt kunnen zijn en vandaag op YouTube gezet.

Bianca Stigter

    • Bianca Stigter