Group Bombino

Guitars from Agadez Vol. 2

cd wereldmuziek *****

Neem Tinariwen, de vermaarde Malinese Toeareg-groep, kwadrateer de muziek en doe er wat schepjes bovenop. Dan kom je in de buurt van Bombino, een zanger en gitarist uit het noorden van Niger. Hij speelt zowel akoestische als elektrisch versterkte muziek. Guitars from Agadez Vol. 2 begint met akoestische nummers, die gemodelleerd zijn naar het traditionele Toeareg-repertoire – vlotte, herhaalde loopjes en door elkaar gevlochten sololijnen die aangedreven worden door handgeklap en springerige trommelritmes, snel maar ontspannen.

De live-opnamen die volgen treffen je als een openspringende airbag, vol in het gezicht. Bombino’s band telt twee elektrische gitaristen en een bassist. Met de drummer zetten ze een stevig, uitgesproken warm, gruizig geluid neer. De ritmische patronen zijn hetzelfde als in de akoestische stukken, maar het energieniveau zet je haren vonkend overeind. Terwijl bij elk volgend nummer het niveau verder wordt opgekrikt, laat Bombino zijn solopartijen tollend opvliegen uit hypnotisch grommende grondlagen. Luid afspelen loont.

René van Peer

    • René van Peer