Get Well Soon

Vexations

cd pop ****

Van popmuziek wordt soms gezegd dat het filmmuziek lijkt. Wat betekent dat? Wellicht bedoelt men dat de muziek ‘cinematografisch’ klinkt, oftewel breed, gedragen, met veel ‘kleuren’ en opgebouwd volgens de regels van de soundscape, in plaats van het popliedje. Toch is het een merkwaardige term; filmmuziek is doorgaans woordloos en nauwelijks opvallend – behalve op momenten van suspense of romantiek – en dat wil je van popmuziek liever niet.

Ook het Duitse Get Well Soon – een gezelschap onder aanvoering van meesterbrein Konstantin Groper – ontsnapt niet aan de aanduiding. Nu maakt Groper soms filmmuziek, zoals voor een nieuwe film van Wim Wenders, maar zijn eigen werk is te uitgesproken om als ondersteuning van andermans fantasie te dienen. De nummers op zijn tweede cd Vexations zijn breed, gedragen en kleurrijk; uitgevoerd door orkest, een enkele operazangeres en aangevoerd door zijn Gropers gebarsten, Leonard Cohen-achtige voordracht. Soms is de stijl wat wollig, maar vaker is ze is zo rijk aan klank en emotie dat de liedjes meer zintuigen lijken aan te spreken dan slechts het gehoor. In die zin dus toch filmisch.

HESTER CARVALHO