Geen akkoord Icesave

IJsland is er niet in geslaagd een nieuw akkoord te bereiken met Nederland en Groot-Brittannië over terugbetaling van de Icesave-leningen. Dat melden bronnen rond de onderhandelingen. Het IJslandse referendum over deze kwestie, dat voor morgen gepland staat, gaat dan ook gewoon door.

In het referendum spreken de IJslanders zich uit over de afspraak dat IJsland 3,8 miljard euro moet terugbetalen aan Groot-Brittannië en Nederland. Het gaat om leningen die IJsland kreeg om 340.000 spaarders het geld terug te kunnen geven dat zij op een spaarrekening bij Icesave hadden gezet. Icesave-eigenaar Landsbanki ging in 2008 failliet.

De verwachting is dat de IJslanders morgen massaal tegen het akkoord zullen stemmen, dat eerder ook werd geblokkeerd door de IJslandse president. Zij vinden dat de IJslandse belastingbetaler niet moet opdraaien voor de schade die een kleine groep bankiers heeft veroorzaakt. IJsland probeerde deze week nog een nieuw akkoord te sluiten met gunstiger voorwaarden voor het land.