Galapagos boekt voor het eerst winst

Het Belgisch-Nederlandse biotechnologiebedrijf Galapagos heeft voor het eerst in zijn tienjarige bestaan winst geboekt. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. De winst over 2009 bedroeg 3 miljoen euro. De omzet kwam uit op 106 miljoen euro, eenderde hoger dan in 2008. Galapagos had begin 2009 zelf aangegeven ervan uit te gaan dat de omzet op omstreeks 100 miljoen euro zou uitkomen.

Galapagos ontwikkelt medicijnen, onder meer op het gebied van aderverkalking, diabetes, reuma en obesitas. Die ontwikkeling gebeurt veelal in samenwerking met grote farmacieconcerns zoals Merck, Roche en GSK. Galapagos krijgt betaald voor de voortgang van die programma’s.

In 2009 rondde Galapagos onder meer vier preklinische studies met succes af. Het gaat de proefmedicijnen nu testen op patiënten in de kliniek. Verder boekte het vooruitgang in veertig andere programma’s.

De inkomsten uit samenwerkingen met farmacieconcerns stegen met 76 procent naar 64 miljoen euro. De divisie Biofocus, die medische diensten aanbiedt, zag zijn omzet met 13 procent omhoog gaan naar 56 miljoen euro.

De kosten van onderzoek en ontwikkeling bij Galapagos stegen van 39 miljoen euro naar 60 miljoen euro. Volgens het bedrijf zelf bezit het daarmee inmiddels een van de grootste onderzoeksprogramma’s binnen de Europese biotechindustrie. Die industrie kampt als gevolg van de economische crisis met grote financieringsproblemen.

De kaspositie van Galapagos is in 2009 bijna verdubbeld naar 47 miljoen euro, mede doordat het 18 miljoen euro ophaalde bij investeerders.