Economie kort

BAM Groep geeft voor 250 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Bouwbedrijf BAM wil voor 250 miljoen euro nieuwe aandelen uitgeven, omdat het bedrijf de kredietafspraken met zijn banken dreigt te schenden. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers. De extra aandelen worden in eerste instantie aangeboden aan de huidige aandeelhouders. Op deze manier wil BAM de vermogenspositie van het bedrijf versterken. Tegelijkertijd is BAM in gesprek met Rabobank en ING om de voorwaarden van de convenanten aan te passen. Het bouwbedrijf zegt meer financiële speelruimte nodig te hebben om seizoenseffecten op te vangen. Tijdens de zomer moet een bouwbedrijf salarissen doorbetalen, terwijl er door de bouwvak weinig wordt opgeleverd.

Winst Ahold daalt door prijsdalingen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Supermarktconcern Ahold heeft de nettowinst in het vierde kwartaal met 8,2 procent zien dalen tot 267 miljoen euro. De omzet steeg met 3,4 procent tot 6,8 miljard. Dat bleek gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers. Klanten kochten vaker goedkope producten, het algehele prijspeil daalde en ook acties tastten de winst aan. Over heel 2009 daalde de winst met 17,4 procent tot 894 miljoen euro. Als de verkochte C1000-winkels buiten beschouwing blijven, steeg de winst met 9,6 procent tot 972 miljoen euro. Ahold kondigde ook aan voor 500 miljoen euro eigen aandelen in te kopen en het dividend te verhogen.

Nederlandse vrouw wil parttime werken

Tilburg. De gemiddelde Nederlandse vrouw is zeer tevreden met een parttimebaan. Deeltijdwerken is geen tussenfase op weg naar een volledig dienstverband, maar een einddoel. Het is wat de Nederlandse vrouw met een partner wil, stellen hoogleraar Jan van Ours van de Universiteit van Tilburg en zijn Australische collega Allison Booth in een gisteren verschenen onderzoek. Nederland is wereldwijd koploper als het om in deeltijd werkende vrouwen gaat. Meer dan de helft van de vrouwen tussen de 25 en 54 jaar heeft een parttimebaan. (ANP)

Joekos-zaak begint voor Europees Hof

Straatsburg. Voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg is gisteren de rechtszaak begonnen van de voormalige Russische oliemaatschappij Joekos tegen de Russische staat. Oprichter en miljardair Michail Chodorkovski claimt dat de voormalige Russische president Poetin hem enkele jaren geleden op illegale wijze zijn bedrijf heeft afgenomen. Chodorkovski werd in 2003 veroordeeld voor fraude en het witwassen van geld en zit sindsdien in de gevangenis. Zijn bedrijf werd daarna door de staat overgenomen en doorverkocht aan een medestander van Poetin. (AFP, AP)