Duitsers verkopen gaten in het wegdek

De wegen in Niederzimmern, halverwege Erfurt en Weimar in de Duitse deelstaat Thüringen, liggen er beroerd bij. Het winterweer met ijs en sneeuw heeft in menig wegdek kratertjes geslagen, tot ergernis van automobilisten en fietsers. En in tijden van krappe begrotingen worden zulke gaten niet snel opgevuld.

In Niederzimmern, dat iets meer dan 1.000 inwoners heeft, hebben ze daar iets op gevonden. Via het gemeenteloket en via een website kan iedereen voor 50 euro een gat in de weg kopen: ‘Teer muss her. Kaufen Sie Ihr Schlagloch’. Om zoveel mogelijk schenkers aan te trekken staat de boodschap ook in het Engels op de site: ‘We need tar. Buy your personal pothole.’ Een simpele overschrijving van 50 euro op een bankrekening in Weimar volstaat. Met dat geld wordt het gat weggewerkt, en de milde donateur mag een boodschap naar keuze in het wegdek achterlaten.

Vooral lokale media zijn geïnteresseerd. Die zien in de pokdalige straten een mogelijkheid om reclame te maken én de sympathie van de bevolking te winnen.

Boulevardblad Bild, dat als geen ander op het volksgevoel weet in te spelen, heeft niet gewacht op het initiatief van Niederzimmers. Overal in Duitsland gaan Schlagloch-Inspektoren van Bild de boer op, om de rampzalige situatie van het wegdek in kaart te brengen. De lijsten worden aan politici overhandigd. Om goede wil te tonen vult de putteninspecteur ook wel eens zelf een gat. En laat dan uiteraard het rood-witte Bild- beeldmerk op het wegdek achter.

Acties van Niederzimmern en Bild via nrc.nl/buitenland