'Die voet vertroebelde het beeld'

Fotograaf Stepan Rudik is het niet eens met de beslissing van de jury van World Press Photo om hem te diskwalificeren vanwege beeldmanipulatie. „Ik heb geen hoofden veranderd.”

originele foto uit het RAW-bestand van Rudik. Tussen duim en wijsvinger is de voet zichtbaar.

„Treurig” en „geschokt”, is hij. De Oekraïense fotograaf Stepan Rudik, winnaar van de derde prijs ‘Sports Features Stories’, kreeg deze week te horen dat de organisatie van World Press Photo hem heeft gediskwalificeerd.

De jury kwam, kort na de bekendmaking van de winnaars, erachter dat Rudik een van de foto’s uit zijn serie heeft gemanipuleerd door een voet weg te halen. Rudik, die werkt voor Oekraïense kranten en tijdschriften, maakte vorig jaar een serie over voetbalfans in de Oekraïene die na de wedstrijd bijeenkomen om straatgevechten te houden.

Hij schoot de foto’s in kleur en stuurde deze vervolgens in een zwart-wit versie op naar World Press Photo. „Het wegpoetsen van de voet is het enige detail in de serie die ik heb veranderd”, zegt Rudik. „Ik heb dat element weggehaald omdat het beeld werd vertroebeld. Dat is opruimen van rommel op de achtergrond, zeker geen beeldmanipulatie.”

Michiel Munneke, directeur van World Press, wees gisteren in deze krant op de richtlijnen die WPP vorig jaar heeft opgesteld ten aanzien van beeldmanipulatie. „De inhoud van het beeld mag niet worden veranderd”, aldus Munneke. Rudik zegt het reglement van WPP te respecteren en niet tegen de beslissing van de jury in te gaan. Wel blijft hij van mening dat hij, met het wegwerken van de voet, het waarheidsgehalte van de foto niet heeft aangetast. „Ik heb Munneke uitgelegd dat ik de werkelijkheid niet heb gemanipuleerd. Ik heb geen hoofden veranderd of iets anders ingrijpend gedaan.”

Rudik stuurt, in een reactie op het bericht van WPP, nu kranten, internetsites en blogs de oorspronkelijke foto uit zijn RAW-bestand en het bewerkte beeld. „Te worden gediskwalificeerd vanwege beeldmanipulatie is heftig. Zeker voor een professionele fotojournalist. Ik wil dat mensen zelf zien waar het om gaat.”

    • Rosan Hollak