De schrijver kijkt beter

CASTLE - "Castle" stars Nathan Fillion as Rick Castle, Stana Katic as NYPD Detective Kate Beckett, Susan Sullivan as Martha Rodgers, Molly Quinn as Alexis Castle, Ruben Santiago-Hudson as NYPD Captain Roy Montgomery, Tamala Jones as Medical Examiner Lanie Parish, Jon Huertas as NYPD Detective Javier Esposito and Seamus Dever as NYPD Detective Kevin Ryan. (ABC/CRAIG SJODIN/BOB D'AMICO) MOLLY QUINN, SUSAN SULLIVAN, TAMALA JONES, NATHAN FILLION, STANA KATIC, RUBEN SANTIAGO-HUDSON, JON HUERTAS, SEAMUS DEVER

dvd tv serie

Castle

Seizoen 1, € 34,99 ****

Richard Castle, een succesvol schrijver van misdaadromans, raakt betrokken bij een zaak als iemand moorden uit zijn boeken kopieert. Het echte politiewerk windt hem zo op dat hij gedaan krijgt dat hij de rechercheur mag blijven volgen bij nieuwe zaken.

De tv-serie Castle sluit aan bij een nieuwe variant op misdaadseries: die waar de politie wordt geassisteerd door adviseurs die beter opletten. In The Mentalist is het een ex-helderziende en in Lie to me is het iemand die gezichtsfysiologie heeft gestudeerd. Zo gaat het ook met misdaadschrijver Castle. Hij heeft zich voor zijn bestsellers jarenlang verdiept in de denkwijze van criminelen. Dat geeft hem een voorsprong bij het doorgronden van moordzaken.

Net als The mentalist en Lie to me (24 maart op dvd) ligt het accent bij Castle op de psychologie van het misdaadonderzoek. In alle drie de gevallen levert dat sterke televisie op.

Veel van de charme van Castle komt van de goedmoedige spanning tussen de joyeuze Castle (Nathan Fillion) en de serieuze vrouwelijke rechercheur Kate (Stana Katic). Alles om hen heen – de dommige collega-rechercheurs, de misdaad die niet loont – volgt de formule van de misdaadserie, maar de liefde en zorg voor de teksten doet Castle aangenaam meer zijn.

Ron Rijghard

    • Ron Rijghard