Chemiebedrijf LyondellBasell wordt te duur voor Reliance

De chemie tussen Reliance Industries en LyondellBasell is ver te zoeken.

Het Indiase olie- en petrochemieconcern heeft zijn bod op het failliete Amerikaanse farmacieconcern al verhoogd. Het concern zou het zich kunnen veroorloven nog hoger te gaan.

Sommige crediteuren kunnen in de verleiding komen door een bod van 15,5 miljard dollar (11,4 miljard euro). Maar er is geen zekerheid, ondanks de hoge prijs. Reliance, dat erom bekend staat niet te veel te willen betalen, zou zijn geluk elders moeten zoeken.

Tegen het huidige bod van 14,5 miljard dollar waardeert Reliance – dat in handen is van Mukesh Ambani – Lyondell al op het stevige niveau van tienmaal de verwachte winst voor 2010. Dow Chemical, een van de weinige voor de hand liggende graadmeters, wordt verhandeld tegen een meervoud van ruim achtmaal de winst.

De winst van Lyondell heeft weliswaar de bodem van de cyclus bereikt, maar een meervoud van vijfenhalf- tot zesmaal zou normaler zijn geweest.

De eigen adviseur van Lyondell, Evercore, heeft een bedrijfswaarde van 13,5 tot 15,5 miljard dollar aan de onderneming toegekend. De crediteuren van het bedrijf lijken het jongste bod van Reliance te hebben verworpen en de in gang gezette faillissementsprocedure te willen voltooien. Die belooft hun aandelen in Lyondell te zullen opleveren en de schuld van 20 miljard dollar naar ruim 5 miljard dollar te zullen terugbrengen.

Meer crediteuren zouden kunnen instemmen met een bod van Reliance dat aan de bovenkant van de door Evercore vastgestelde marge ligt. Maar veel hangt af van private-equityfirma Apollo, de grootste crediteur van Lyondell. De beleggingsfirma zou kunnen toehappen, maar zou ook kunnen proberen na de faillissementsprocedure een fusie tussen Lyondell en het eigen chemieconcern Hexion te bewerkstelligen. Op grond van de daaruit voortvloeiende synergievoordelen is het mogelijk een nog hoger prijskaartje aan Lyondell te verbinden.

Daarnaast zouden een paar van Lyondells kroonjuwelen kunnen worden verkocht als het concern de faillissementsprocedure achter de rug heeft.

Diverse onderdelen – zoals de joint ventures op het gebied van olieraffinage in het Midden-Oosten – kunnen hogere meervouden van de winst opbrengen dan het concern als geheel. Dat is nog een mogelijke reden voor de crediteuren van Lyondell om de kat uit de boom te kijken.

Maar Reliance moet voorzichtig zijn.

Geld is geen probleem – het concern heeft zo’n 2 miljard dollar opgehaald bij de eigen aandeelhouders en heeft zo’n 7 miljard dollar aan contanten in kas.

Reliance kan tevens een beroep doen op zijn banken. Maar Ambani, de rijkste man van India, staat erom bekend dat hij opportunistische deals sluit tegen lage prijzen. Dat station lijkt hij met Lyondell allang te zijn gepasseerd. Hij zou Lyondell dus eigenlijk links moeten laten liggen.

    • Alexander Smith
    • Lauren Silva Laughlin